Hlavní obsah

Za kampaň jsme 730 miliónů nedali, odmítá ČSSD Topolánkovo tvrzení

Právo, jov
Praha

Šéf ODS Mirek Topolánek ve středu opět rozvířil debatu o financování kampaně hlavního konkurenta jeho strany, ČSSD. Prohlásil, že interní zdroje z Lidového domu hovoří o 730 miliónech korun na volební kampaň.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

To první místopředseda soc. dem. Bohuslav Sobotka pro Právo odmítl. Expremiér a bývalý předseda soc. dem. Miloš Zeman v souvislosti s obratem ČSSD, kdy odmítla podpořit rozpuštění Sněmovny vedoucí k předčasným volbám, citoval hypotézu, že jsou za změnou stanoviska dluhy této strany.

Mezi konkurencí ČSSD se šíří spekulace, že za krokem soc. dem. je strach, že dalších 160 miliónů, které chtěli do listopadových voleb ještě investovat do kampaně, by mohlo spadnout do stoupy kvůli obavám z případného rozhodnutí Ústavního soudu zrušit i další termín voleb. "Potom by měli problém sehnat další peníze na kampaň,“ řekl Právu jeden z politiků.

Interní zdroje z Lidového domu mluví o 730 miliónech na kampaň
Mirek Topolánek

Topolánek už v úterý v ČT hovořil o půl miliardě, kterou měla soc. dem. vynaložit na kampaň. Ve středu částku ještě navýšil. "Interní zdroje z Lidového domu mluví o 730 miliónech na kampaň,“ prohlásil na tiskové konferenci v Brně.

ODS ani ČSSD zatím své výdaje na kampaň neoznámily. V obou případech ale půjde o stamilióny. Za rok 2006 soc. dem. vykázala 195 miliónů, ODS 228 miliónů.

Sobotka na Topolánkova tvrzení reagoval slovy: "Takové zdroje soc. dem. k dispozici v žádném případě nemá. Naše zdroje jsou omezené, jako zdroje všech politických stran. V žádném případě si nemůžeme dovolit vést permanentní volební kampaň.“

Neodpustil si i rýpnutí do Topolánka, který rezignoval na poslanecký mandát: "Jinak já už jsem myslel, že Mirek Topolánek zamířil do politického důchodu rezignací na poslanecký mandát, to je pro mě překvapení.“

Vzpoura v klubu?

Zeman zdůraznil, že se ani k jedné z hypotéz o dluhu ČSSD nehlásí, aby se nestal terčem žaloby. "Tento obrat (k rozpuštění Sněmovny) byl způsoben značnými dluhy. Někteří, ale já to neříkám, mluví až o 200 miliónech ve výdajích na volební kampaň, které již nemohly být splaceny. Takže strany zoufale čekají, až v prosinci dostanou státní příspěvek za poslanecké a senátorské mandáty, aby vůbec mohly v kampani pokračovat,“ uvedl Zeman.

Další z hypotéz, kterou expremiér uvedl, je, že obrat ČSSD byl způsoben vzpourou ve sněmovním klubu: "Zejména vzpourou těch poslanců, kteří byli na nevolitelných místech kandidátky“.

Za náhlou změnou stanoviska může být podle další z hypotéz citovaných Zemanem také snaha politických stran vyvléci se z nutnosti řešit ekonomickou krizi a s ní spojeného přijetí úsporného státního rozpočtu.

"Všechny politické strany si uvědomují, že kdyby vládly, že mohou týden po volbách hodit svoje sliby do koše a dělat zhruba to, co je v Janotově balíčku. Což by jim samozřejmě žádné body u voličů nepřineslo, ba právě naopak. A chtějí se tak tímto obratem vyvléci z odpovědnosti, aby úřednická vláda, která není závislá na hlasech voličů, mohla schválit jakžtakž rozumný státní rozpočet,“ uvedl Zeman.

Místopředseda soc. dem. Sobotka v reakci na Zemana odmítl, že by finance byly klíčovým argumentem pro rozhodování jeho strany nepodpořit rozpuštění dolní komory.

"Tím klíčovým argumentem bylo rozhodnutí ÚS ve čtvrtek. Musím říct, že u většiny politiků soc. dem. to změnilo náhled na způsob rozhodování ÚS zásadním způsobem. My jsme nemohli ignorovat odůvodnění rozhodnutí Ústavního soudu. Pokud jde o argumenty typu nálada v poslaneckém klubu nebo finanční argumenty, to bylo vždy až na dalších místech v pořadí,“ sdělil Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám