Hlavní obsah

Vláda nespojí svoji důvěru s Janotovým úsporným balíčkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda sama nespojí hlasování o důvěře s ekonomickým balíčkem ministra financí Eduarda Janoty, podobnému testu se ale nebrání, řekl ve středu premiér Jan Fischer. Balíček by měl být připraven po politických vyjednáváních příští týden. Fischer požaduje ale projednat návrh ekonomických změn vcelku. V takové podobě je ale pro ČSSD podle jejího dřívějšího vyjádření nepřijatelný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jan Fischer na jednání Sněmovny, za ním ministr pro evropské záležitosti Štefan Fülle

Článek

Poté, co v úterý padla možnost podzimních předčasných voleb, se zdá, že Fischerův kabinet povede zemi až do jara příštího roku, tedy déle, než původně očekával.

Fischer ve středu s vývojem situace seznámil ministry a podle svých slov nezaznamenal, že by neměli chuť v kabinetu pokračovat i nadále.  

"Jsem připraven vést ta jednání, očekávám, že je povedeme," poznamenal Fischer. Potřeba je podle něj v první řadě určit, jakým typem mandátu bude nyní vláda disponovat. "Politici musí najít shodu na tom, jakou vládu - a to nemyslím personálně, ale typologicky - tady chtějí mít do voleb, které budou za tři čtvrtě roku," podotkl.

Teprve pak bude možné odpovědět na otázku, zda vláda bude muset o důvěru Poslaneckou sněmovnu přímo znovu žádat či obnovení mandátu kabinetu strany vyřeší například politickým prohlášením velkých stran o podpoře. Jasné slovo podle něj ale musí padnout v nejbližších dnech. Vláda totiž musí rozpočet předložit do Sněmovny do 30. září, premiér přitom míní, že se stále jedná "o konzumaci tohoto mandátu".

Vláda hodlá politiky přemluvit

Balíček Janotových legislativních změn, o nichž mají ještě tento pátek s ministrem jednat straničtí experti, je podle Fischera předpokladem pro možnost sestavení a přijetí rozpočtu se schodkem ve výši asi 170 miliard. Podle premiéra ve velké části politického spektra "zraje názor", že snížení schodku potřebné je. "Velmi výrazná debata ještě v kabinetu bude, jak toho dosáhnout," poznamenal předseda vlády.

Mezi výrazné otázky, které bude muset vláda řešit, Fischer zařadil i nominaci českého člena Evropské komise. Podle premiéra zatím není ještě rozhodnuto ani o portfoliu, o které se bude země ucházet.

"Eurokomisař je nádherná alternativa"

"Jedna věc je shodnout se na portfoliu, poté na dostatečně reprezentativní tváři," uvedl. Odmítl spekulace, podle nichž by se eurokomisařem mohl stát on. "Teď to není o handlování nějakých pozic, tady je třeba rozhodnout jaká tady bude exekutiva," konstatoval s tím, že by to byla nádherná alternativa, pro něj však nepřipadá v úvahu.  

Na podobě obnoveného mandátu pak bude záviset i případné řešení otázek jako je privatizace pražského letiště či ekologické zakázky.

Podle premiéra je také nutné hledat lepší a pravidelnější "komunikační mechanismus mezi politickou sférou a vládou". "Vycházím z toho, že kterákoliv vláda je odpovědná Sněmovně," uzavřel premiér.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám