Hlavní obsah

Topolánek chce ve veřejné sféře snížit platy až o deset procent

Právo, Novinky, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

Předseda ODS Mirek Topolánek ve středu připustil, že platy ve veřejné sféře by měly klesnout o tři až deset procent. Podle Topolánka by se měly úspory dělat ze dvou třetin na výdajové stránce rozpočtu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek s poslancem Martinem Římanem

Článek

"Říkat že to bude o tři až deset procent je jistě velmi nepopulární, ale to by měl říct současný ministr financí. Mě za to asi ukamenují. Ale mělo by to tak být. Jiná opatření jako vyšší daňové zatížení je proti smyslu při nastartování oživení ekonomiky," řekl Topolánek na dotaz, kde se dá ve výdajové stránce rozpočtu ušetřit.

Snížení platů ve veřejné sféře by se dotklo státních zaměstnanců s tabulkovými platy, mezi něž patří lékaři, učitelé, úředníci a další.

Podle jeho slov je potřeba počítat s výpadkem daní, protože firmy nemají takové zisky.  "Velké firmy jako je ČEZ nejsou schopny naplnit státní kasu z hlediska mandatorních výdajů. Manipulace s  DPH je sice možnost, ale velmi citlivá i když je to jedna z mála možností jak vylepšit příjmy. Spekulovat o tom, jak prodáme grippeny to je jiná, populistická konference,“ uvedl Topolánek.  

Úsporný balíček, který připravil ministr financí Eduard Janota přirovnal k yettimu, kterého sice nikdo neviděl, ale všichni jej již kritizují. Janota v něm navrhuje škrty platů o tři procenta.

Silnější mandát pro Fischera

Předseda ODS se vyjádřil také k budoucnosti vlády premiéra Jana Fischera. "Fišerova vláda nemá delší mandát než na 9. až 10. října, musí si tedy obnovit mandát," zopakoval Topolánek své úterní vyjádření. Znovu také dodal, že Janotův balíček opatření by měl být spojen s hlasováním o důvěře.

Topolánek řekl, že s Jiřím Paroubkem nyní jednat nebude. "Strávil jsem na jednání s ním stovky hodin a zatím nic neplatilo. Co bych s ním měl dohadovat, když nemám jistotu, že to druhý den nezmění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám