Hlavní obsah

Utíkáte z boje, vyčítají Topolánkovi někteří spolustraníci

Právo, Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf ODS Mirek Topolánek v úterním pořadu ČT Otázky Václava Moravce nevyloučil, že odejde z politiky. Co bude dál dělat, si chce rozmyslet v následujících týdnech. Svou rezignaci na poslanecký mandát vysvětlil tím, že chce stranu připravit na sněmovní volby, pro další působení v čele ODS ale chce požádat sjezd strany o silnější mandát. Někteří spolustraníci mu vyčítají, že utíká z boje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek se zdraví se svým rivalem, šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem ve studiu ČT.

Článek

"Nemám tento týden pocit, že jsem schopen vést stranu do voleb, beru si nějaký čas v řádu týdnů na vlastní rozhodnutí," řekl v debatě Topolánek. Vzápětí dobu konkretizoval na zhruba tři týdny.

Topolánek se mandátu poslance vzdal v úterý odpoledne poté, co sociální demokraté nepodpořili v rozporu s dohodou části parlamentních stran z minulého týdne rozpuštění Sněmovny, a tedy vypsání předčasných voleb. [celá zpráva]

Podle informací Práva bylo úterní jednání klubu ODS bouřlivé a část jeho členů Topolánkovi vyčetla, že utíká z boje. Stranický šéf měl prohlásit, že situace ve straně je destabilizovaná. Právě snaha získat více času na stranické dění má být jedním z důvodů složení poslaneckého křesla.

Podle zdroje z poslaneckého klubu, který si nepřál být jmenován, chce nyní Topolánek všechny své kroky směřovat k podzimnímu kongresu ODS.

Podle některých zdrojů Topolánek pouze zvažuje vzdát kandidaturu do Sněmovny.

"Touto Sněmovnou neprojde nic rozumného"

Zopakoval, že rozhodnutí udělal minulý týden, když přemýšlel o tom, jak se ČSSD zachová. Nechystá se rezignovat na funkci předsedy ODS, nicméně žádnou variantu nevylučuje. Na kongresu ODS chce požádat o silný mandát. Podle něho to ale neznamená, že kongres, plánovaný jako nevolební, by se měl stát volebním.

Topolánek také popřel, že Sněmovnu opustil, aby usiloval o funkci eurokomisaře. "Nikdo mi to nenabídl, alternativa to je lákavá," konstatoval večer v České televizi s tím, že taková nabídka by nepochybně zaujala každého.

Topolánkovi kolegové na jeho rozhodnutí nejčastěji reagovali slovy, že jej respektují. „Pan předseda oznámil, že se chce věnovat především stykům s voliči a ODS v její vnitřní struktuře,“ řekl Právu místopředseda Petr Nečas. Předpokládá se, že poslanecký klub bude v úzkém kontaktu s grémiem a s výkonnou radou.

Na dotaz, zda Topolánek svým krokem neoslabí svou pozici, Nečas poznamenal: „Není žádný důvod. Neexistuje žádná spojitost mezi mandátem poslance a pozicí předsedy strany.“ Připomněl, že Topolánek byl ve stejné situaci v letech 2004–2005, kdy už nebyl senátorem, ale ještě neměl mandát poslance.

Šéfa ODS začne platit jeho strana
Pokud předseda ODS Mirek Topolánek do tří měsíců nenastoupí do žádné veřejné funkce, dostane odchodné ve výši třech poslaneckých platů, což je v jeho případě dohromady 245 600 korun. To je nejnižší možná částka, neboť se počítá ze základního platu 61 400 korun, který Topolánek ve Sněmovně pobíral. V ODS platí dohoda, že předseda strany bere stejný plat jako předseda poslaneckého klubu, což je 100 100 korun. Už nyní strana Topolánkovi doplácela rozdíl mezi platem řadového poslance a šéfa klubu, což činilo 38 700 korun.

„Ví, že jeho místo je mezi lidmi“

Místopředseda Ivan Langer se domnívá, že Topolánek svůj krok zdůvodnil přesně. „Jeho místo, tak jak on to cítí, je jinde než ve Sněmovně, kde jeden den je něco dohodnuto a druhý den to neplatí. On sám nejlépe ví, že jeho největší síla a správné místo je mezi lidmi,“ uvedl Langer na dotaz Práva.

Další z místopředsedů Petr Gandalovič pouze konstatoval: „Je to jeho rozhodnutí.“

Topolánkův vnitrostranický rival, pražský primátor Pavel Bém pro Právo uvedl, že je především zklamán z rozhodnutí Sněmovny. „Rozhodnutí Mirka Topolánka příliš nerozumím, nicméně jej respektuji.“

Filip: hraje o funkci eurokomisaře

Šéf komunistů Vojtěch Filip prohlásil, že Topolánek složením mandátu rozehrál hru o post eurokomisaře. „Hraje na to, aby byl kandidován na eurokomisaře,“ řekl. Topolánek podle lídra KSČM utekl před odpovědností. „Myslím, že to bylo účelové. Není to žádný hrdinský čin,“ řekl Filip Právu.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach poznamenal: „Myslím, že neunesl tíhu politické odpovědnosti."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám