Hlavní obsah

Paroubkův krok je vrcholem cynismu a sobectví, řekl Svoboda

Praha
Aktualizováno

Krok Jiřího Paroubka nepodpořit hlasování o rozpuštění Sněmovny je vrcholem cynismu a sobectví, řekl na úterní tiskové konferenci předseda lidovců Cyril Svoboda. Krok ČSSD ostře odsoudila i TOP 09, pro níž přestala být ČSSD důvěryhodná.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

David Macek (vlevo), Cyril Svoboda a Michaela Šojdrová.

Článek

Svoboda řekl, že Paroubek vyvolal pád vlády, podporoval předčasné volby v říjnu a nyní nečekaně změnil názor. „Je to změna politického postoje, která nemá reálný důvod. Jestli jsou za tím třeba preference, nevím,“ řekl Svoboda.

KDU-ČSL podle Svobody zastaví volební kampaň, pokud Sněmovna vůbec neschválí program schůze. „My si nechceme dělat legraci z lidí. Nejprve se předsedové stran dohodnou na řešení, druhý den je všechno jinak,“ postěžoval si Svoboda.

KDU-ČSL je pro předčasné volby a vyzývá, aby ostatní strany v úterý hlasovali pro rozpuštění Sněmovny.

Pro TOP 09 přestala být ČSSD důvěryhodným partnerem

Předseda TOP Karel Schwarzenberg i člen přípravného výboru Miroslav Kalousek zopakovali, že rozhodnutí ČSSD je nezodpovědné a škodí České republice. Schwarzenberg dodal, že ČSSD definitivně přestala být důvěryhodným partnerem pro jednání.

"Zesměšnili jsme se před světem i Evropou," konstatoval Schwarzenberg s tím, že nikdo v zahraničí nemůže pochopit, jak se v ČR dělá politika.

Kalousek následně dodal, že pokud by se nepodařilo rozpustit Sněmovnu, věří alespoň v podporu Janotova úsporného balíčku ze strany ČSSD. Janotův balíček označil Kalousek za kompromis, který nemůže nikomu vyhovovat zcela, ale vyzval ČSSD, aby se zdržela ultimativních požadavků, jimiž by mu podmiňovala svou podporu.

Kalousek na rozdíl od ODS netrvá na tom, aby vláda spojila s rozpočtovými opatřeními svou důvěru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám