Hlavní obsah

Předčasné volby nebudou, poslanci o svém rozpuštění vůbec nejednali

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, jov, jim, vm, jas

Poslanci neschválili program 61. schůze a o svém rozpuštění v úterý vůbec nejednali. Očekávaná schůze tak trvala jen několik minut. Předseda ODS Mirek Topolánek se na základě tohoto rozhodnutí vzdal poslaneckého mandátu. Výsledek jednání byl předvídatelný, neboť po oznámení ČSSD, že nepodpoří návrh na rozpuštění Sněmovny, oznámili totéž i komunisté a zelení.

Článek

Pro návrh by přitom muselo hlasovat minimálně 120 poslanců. Volby se proto v listopadu neuskuteční.

ČSSD k překvapení ostatních stran v úterý dopoledne oznámila, že nepodpoří zařazení bodu o rozpuštění Sněmovny na pořad schůze. Své rozhodnutí zdůvodnila potřebou sestavení rozpočtu a možnou napadnutelností tohoto kroku u Ústavního soudu.

Nepodpořit rozpuštění Sněmovny se rozhodli i komunisté, kteří prosazovali vlastní řešení, které by umožnilo poslancům pracovat až do předčasných voleb. Zelení kritizovali schválený ústavní zákon od prvopočátku a navrhli, aby Sněmovna dospěla ke svému rozpuštění způsobem, který byl obsažen v Ústavě ještě před její novelizací.

ODS, TOP 09  a část lidovců prosazovali původní dohodu, na jejímž základě se měly volby uskutečnit co nejdříve. Sociální demokraty tyto strany svorně obvinily z upřednostňování vlastních zájmů před zájmy státu.

K rozpuštění Sněmovny bylo třeba 120 hlasů, pro zařazení tohoto bodu však hlasovalo pouze 83 poslanců. Poslanec Juraj Raninec po hlasování pro Českou televizi uvedl, že v případě, že by se Sněmovna dohodla na svém rozpuštění, podal by ústavní stížnost.

Politici již před hlasováním avizovali, aby dalším krokem v případě, že nebude Sněmovna rozpuštěna by mělo být jednání o rozpočtu. ODS a komunisté chtějí, aby s ním vláda premiéra Jana Fischera spojila svou důvěru. ODS a TOP 09  jej podporují, pro  ČSSD je jako celek nepřijatelný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám