Hlavní obsah

ČSSD zcela obrátila a hodila předčasné volby pod stůl

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, jov, dan

Sociální demokraté nepodpoří hlasování o rozpuštění Sněmovny. Informoval o tom předseda strany Jiří Paroubek po jednání poslaneckého klubu ČSSD. Strana údajně vidí rozpuštění Sněmovny jako příliš rizikové a bude usilovat o volby v řádném termínu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek

Článek

ČSSD zastavuje i předvolební kampaň. Paroubek dodal, že sociální demokraté vyzývají ostatní strany k jednání o státním rozpočtu na příští rok a chtějí o něm jednat i s vládou premiéra Jana Fischera. Zařazení bodu o rozpuštění Sněmovny na základě v minulých dnech narychlo přijatého ústavního zákona nechce 71 poslanců ČSSD ani zařadit na program dnešní schůze.

Důvodem k obratu ve vývoji směřujícím k předčasným volbám je údajně fakt, že ústavní zákon, který minulý týden bleskově prošel parlamentem i rukama prezidenta, by mohl Ústavní soud opět zrušit. Sněmovna by se však po svém rozpuštění zřejmě nemohla znovu sejít, před čím na tiskové konferenci varoval Sněmovny Lubomír Zaorálek.

Šéf poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka řekl Právu, že k rozhodnutí došel klub na základě analýzy situace. ČSSD podle něj nechce připustit další devalvaci demokratických voleb. Potvrdil, že nyní vyzvou vládu k jednání o státním rozpočtu na příští rok, aby země nefungovala v rozpočtovém provizoriu.

ČSSD: Janotův balíček je pro nás v celku nepřijatelný

Sobotka následně uvedl, že ČSSD je ochotna jednat o podpoře úsporného balíčku, který připravil ministr financí Eduard Janota. Některé návrhy však považuje za nepřijatelné a chce o nich dále jednat s ostatními stranami. "Janotův balíček je pro nás v celku nepřijatelný," doplnil Paroubek.

Je to dlouhá sága o neodpovědnosti sociálních demokratů.
Miroslav Kalousek

"Stanoviska velké většiny ústavních právních expertů považují současný postup Sněmovny k předčasným volbám za ústavně konformní. Přesto nemohou vyloučit možnost, že případné stížnosti některého z poslanců proti tomuto postupu může být Ústavním soudem vyhověno. Zneplatnění rozpuštění Sněmovny nebo dokonce zrušení a anulování již proběhlých voleb, je pro ČSSD nepřijatelné," uvedl na vysvětlenou Jiří Paroubek odkazem na stanovisko Parlamentního institutu a 15 ústavních odborníků. ÚS se podle něj chová jako třetí komora parlamentu a rozhoduje politicky.

Schwarzenberg: ohrožuje to pověst ve světě

Poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek je z kroku sociální demokracie šokován. "Je to dlouhá sága o neodpovědnosti sociálních demokratů. Nikdy jsem si nemyslel, že sociální demokraté kvůli svým partikulárním zájmům si vezmou stabilitu naší země jako rukojmí,“ řekl Právu Kalousek. 

Také senátor a předseda přípravného výboru TOP 09 Karel Schwarzenberg je rozhodnutím ČSSD zklamán. "Nenacházím slov, protože nerad mluvím sprostě,“ řekl Právu. Dodal, že přerušení kampaně a případné volby v červnu jim zkomplikují situaci, ale to podle něj není teď důležité. "Mnohem horší je naše pověst ve světě,“ dodal Schwarzenberg. 

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik vzal rozhodnutí ČSSD na vědomí jako svobodnou volbu strany. "My jsme vůči novele ústavního zákona měli výhrady a nehlasovali jsme pro něj. Nyní se zřejmě ukazuje, že jsme měli pravdu,“ řekl Kováčik s tím, že klub bude o postoji KSČM jednat. 

Předsedkyně Demokratické strany zelených Olga Zubová, která je na volitelném místě pražské kandidátky soc. dem., řekla Právu: "Protože DSZ má obdobnou strategii jako ČSSD, tak budu s největší pravděpodobností respektovat rozhodnutí soc. dem. Chci to ale zkonzultovat ještě s lidmi z DSZ. Je však na místě respektovat rozhodnutí sociálních demokratů.“ 

I bez hlasů sociálních demokratů by poslanci rozpuštění Sněmovny schválit mohli. Sněmovna totiž pro své "samorozpuštění“ potřebuje podle nového ústavního zákona třípětinovou většinu, soc. dem. ale má pouze 71 mandátů. Pro zablokování návrhu potřebuje tedy ještě deset hlasů. Počítat ovšem může se čtyřmi hlasy zelených, kteří od počátku vystupovali proti zkrácení volebního období i s hlasem Zubové.

Paroubek v čele strany končí, prorokuje Liška

Ondřej Liška, předseda Strany zelených, na jejichž adresu Paroubek ještě před několika dny směřoval kritiku s tím, že hlasují proti novele ústavy v naději na oddálení voleb, aby ještě stihli zvednout preference, se rychlé změně názoru ČSSD podivil.

"S podivem můžeme konstatovat, že ČSSD je krok za zelenými, když jí tak dlouho trvá rozhodnutí, jemuž se ještě před třemi dny vysmívali. My jsme stále říkali, že je to napadnutelné a prosazovali jsme cestu vedoucí k předčasným volbám, kterou povoluje Ústava. Zatímco u nás byla ale rozhodující starost o Ústavu, ČSSD vedla ke změně názoru přes noc zřejmě starost o zachování pořádku ve vlastních řadách a pravděpodobně i o vlastní pokladnu," řekl Liška.

"Očekával jsem, že dnes uvidím poslední den poslance Paroubka,“ řekl Liška za předpokladu, že by v úterý k rozpuštění Sněmovny skutečně došlo. "Nastane však posledních deset měsíců předsedy Paroubka, protože si nedokážu vysvětlit, že by veřejnost a členové ČSSD snesli, jak vedení dokáže přes noc změnit názor v tak důležitém tématu," doplnil šéf Strany zelených.

Anketa

V jakém období byste si přáli jít k volbám?
Ještě letos v listopadu
59,9 %
V řádném termínu v červnu 2010
38,6 %
V jiném termínu
1,5 %
Celkem hlasovalo 19480 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám