Hlavní obsah

Téměř polovina Čechů upřednostňuje praxi před vzděláním

Novinky, Kamila Mouchová

Začátek školního roku nepřinesl jen opětovné usednutí dětí do lavic, ale také zjištění, že 41 procent Čechů upřednostňuje pro své děti praktické poznání života před teoretickým vzděláváním. Překvapivý výzkum přinesla společnost Median.

Foto: Profimedia.cz

Vzdělání skončilo na žebříčku nejdůležitějších věcí v životě až na 19. místě.

Článek

Výzkum, kterého se zúčastnilo přes sedm tisíc respondentů, ukázal, že až 41 procent populace souhlasí s tvrzením, že pro děti je důležitější poznat, co obnáší život než vzdělávání. Pouze pětina dotázaných by raději viděla děti docházet do škol a poznávání tajů skutečného života by odložila na později.

Kolem 36 procent Čechů si nebyla jista, co je pro českou mládež důležitější, a zvolila odpověd "ani ano ani ne".

Vzdělání je až na 19. příčce

Lidé v rozhovorech s tazateli dále uváděli, co je pro ně obecně v životě důležité. Z šetření tradičně vyplynulo, že zdraví si ceníme stále nade vše ostatní. V závěsu za zdravotní kondicí se umístil život v míru a bez válek a osobní štěstí. Rodinný život s dětmi  tak obsadil čvrtou příčku.

Nejvíce šokujícím zjištěním však je, že touha po vzdělání není vůbec prioritou českých občanů, objevila se až na předposledním, 19. místě v žebříčku. Před ním lidé preferují hodnoty jako lásku, úspěch v zaměstnání či moudrost a uvážlivost, stejně tak jako mít dostatek peněz nebo se dožít vysokého věku.

Respondentům méně než na duševní kultivaci a vzdělání záleží ještě na tom, aby jezdili v dobrém autě, vyplývá z průzkumu.

Anketa

Myslíte si, že vzdělání je pro děti důležitější než poznat, co obnáší život?
ano, bez vzdělání se v dnešním světě neobejdou
62,4 %
spíše ano, ale i bez vzdělání mohou žít spokojený život
24 %
ne, praxe je mnohem důležitější
11,6 %
spíše ne, vzdělání si mohou později doplnit
1,3 %
nevím
0,7 %
Celkem hlasovalo 683 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám