Hlavní obsah

Policie zadržela v Praze 70 squatterů, problémový byl i politik Stropnický

Právo, ČTK, Petr Blahuš
Aktualizováno

Stoupenci squatterství se v sobotu odpoledne poprali s policií v Praze na Albertově. Squetteři v ulici Na Slupi obsadili jeden dům. Již v 18 hodin policie proti squatterům zasáhla, dva z nich dokonce zadržela kvůli údajnému neoprávněnému držení zbraní. Po 20. hodině se policisté rozhodli squattery vytlačit z uzavřené ulice Na Slupi. Nakonec jich 70 zadrželi. Mezi problémovými účastníky akce byl i zastupitel Prahy 3 za Stranu zelených Matěj Stropnický.

Článek

Podle státního zástupce, na jehož vyjádření muži zákona čekali, squatteři vniknutím do objektu způsobili trestný čin. Co se bude dít s lidmi uvnitř domu, zatím není jasné. Policie je zatím v domě prý nechá. Nutné je dodat, že již před tím byli někteří squatteři na střeše. Na objekt vyvěsili transparent s nápisem "Squatting není problém, ale řešení".

V ulici byl chaos, vzduchem létal i slzný plyn.Již při zásahu v 18 hodin použili policisté proti squatterům také obušky. Nakoec policie čtyři desítky squetterů zadržela. Rozebírali údajně v Apolinářské chodník a stavěli zátaras. Jsou podezřelí z neuposlechnutí výzvy veřejného činitele, řekl novinářům policejní mluvčí Tomáš Hulan.

FOTO: Stanislav Zbyněk, ČTK

FOTO: Stanislav Zbyněk

Police se squattery vyjednávala, ti si však bydlení v domě nárokovali. "Squatování právě tohoto domu má několik důvodů. Je dlouhá léta opuštěný, nevyužívaný a ponechaný svému osudu," sdělil mluvčí squatterů, který vystupuje jako teta Milada. Squatterů byla před domem asi stovka, se skupinkou v domě komunikovali vysílačkami.

Ulice Na Slupi byla přes tři hodiny uzavřena, nejezdily tam ani tramvaje. Muži zákona dokonce dva ze squatterů zatkli a odvezli na policejní stanici. Bylo podezření, že u sebe neoprávnění drží zbraně.

FOTO: Stanislav Zbyněk, ČTK

FOTO: Stanislav Zbyněk

Demonstrace proběhla bez incidentů

Již po obědě se mladí lidé sešli na Palackého náměstí, kde postávali nebo posedávali a diskutovali. Od pořadatelů dostali černé brýle. Měli transparenty s nápisy "Bydlení je právo" a "Nikdy nebudeme otroky vašeho systému". Jeden z účastníků ostatním zábavnou formou vyprávěl, jak se prázdný dům obsazuje. Na náměstí byly posílené policejní hlídky včetně příslušníků antikonfliktního týmu.

Dům je již šest let neobydlený a chátrá. Vlastní jej dvě společnosti, přičemž jedna z nich se vyjádřila, že si squattery v objektu nepřeje.

Známý squat v Praze, vilu Milada, vyklidila na konci června za asistence policie najatá bezpečnostní agentura. Při akci bylo zraněno několik policistů i squatterů. V posledním pražském squatu Milada bydleli mladí lidé déle než deset let. Agenturu si zaplatil Ústav pro informace ve vzdělávání, který dům spravuje. Důvodem byly údajně stížnosti okolních obyvatel na hluk a nepořádek v okolí.

FOTO: Stanislav Zbyněk, ČTK

Vystěhovaným squatterům nalezl nové ubytování ministr pro lidská práva Michael Kocáb v soukromém domě v Truhlářské ulici. Majitel objektu Petr Svinka jim nabídl téměř zadarmo tři byty do doby, než bude dům opravovat. Proti se postavili nájemníci budovy. Podle některých z nich mají squatteři sloužit jako nástroj k vystěhování nájemců.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Policie v podvečer proti squatterům zasáhla.

FOTO: Stanislav Peška, ČTK

FOTO: Stanislav Zbyněk

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám