Hlavní obsah

Poplatky u lékaře zůstanou beze změn, levice neuspěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Regulační poplatky u lékaře zůstanou beze změn a budou je dále platit všichni lidé s výjimkou dětí do 18 let. Návrhy, aby je neplatili senioři či aby se zrušily úplně, v pátek ve Sněmovně neprošly. Levice nedokázala sehnat 101 hlasů, aby přehlasovala zákon, který jí vrátil Senát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek ve Sněmovně

Článek

Pro zrušení nebo omezení poplatků hlasovali poslanci ČSSD, KSČM a nezařazené poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová (DSZ). Dohromady dali ale pouze 99 hlasů. Dva hlasy jim tak k přehlasování Senátu a prosazení novely chyběly. Naopak proti byli poslanci ODS, KDU-ČSL a zelených.  

ODS se ale zase nepodařilo prosadit změny navržené Senátem. Mezi nimi bylo očkování proti pneumokoku zdarma a roční snížení cen léčiv o pět procent, což by zdravotním pojišťovnám i pacientům mělo ušetřit 2,5 miliardy korun. Návrh totiž získal podporu pouze občanskodemokratických poslanců.  

Nejprve by měl fungovat systém běžného očkování.
Ludvík Hovorka (KDU-ČSL)

Lidovcům se na senátních změnách nelíbilo především snížení maximálních cen léčiv a snížení úhrad ze zdravotního pojištění. To by podle lidovce Ludvíka Hovorky mělo za následek zvýšení doplatků pro pacienty. Kritizoval také to, že v současnosti nefunguje systém povinného očkování. "Nejsme proti zavedení očkování proti pneumokokům, ale myslíme, že nejprve by měl fungovat systém běžného očkování," řekl Hovorka. Doplnil, že k poplatkům by se Sněmovna měla vrátit po volbách.

Na to reagoval stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) s tím, že rodinám by se mělo od poplatků ulevit co nejdříve, zvláště když není jasné, kdy vlastně volby budou. "Zkusme se nad kompromisem zamyslet a lidem ulevit," nabádal poslance.

Sněmovna v pátek rozhodovala o dvou novelách, které měly změnit systém poplatků. První, z dílny poslanců KSČM navrhoval úplné zrušení, druhý navržený Moravskoslezským krajem částečné omezení pro děti a mladé do 19 let, důchodce, sociálně slabé a dárce krve a kostní dřeně. Oba návrhy uspěly na jaře ve Sněmovně, senátoři je ale vrátili s pozměňovacími návrhy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám