Hlavní obsah

Nad Čunkovou kauzou se definitivně zavírá voda

Právo, Radim Vaculík
Aktualizováno

Státní zástupkyně zamítla stížnost Marcely Urbanové, hlavní svědkyně v údajné korupční kauze Jiřího Čunka, proti důvodům zastavení jejího stíhání. Rozhodnutí o zastavení stíhání je tedy pravomocné, ještě ho ale přezkoumá nejvyšší státní zastupitelství. Právu to řekla mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Jedna z ústředních postav kauzy Čunek - jeho bývalá sekretářka Marcela Urbanová

Článek

Ve své původní stížnosti na konci srpna Urbanová protestovala proti nařčení, že při vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka lhala, ale neúmyslně. Na základě tohoto tvrzení soud její trestní stíhání zastavil.

Urbanová však stále tvrdila, že ve své výpovědi nikdy nelhala a s důvody zastavení svého stíhání nesouhlasí.

Údajnou úplatkářskou aféru Jiřího Čunka v polovině srpna opět otevřela ministryně spravedlnosti překlenovací vlády Daniela Kovářová.

"Ta kauza naprosto zásadním způsobem poškodila justici a musím udělat všechno pro to, abych justici očistila," sdělila tehdy novinářům Kovářová po prostudování spisu, v němž podle svých slov nalezla důkazy o porušení zákona.

O co šlo v kauze Čunek

Údajná korupční aféra vypukla poté, co hlavní svědkyně v případu Marcela Urbanová vypověděla na policii, že byla v únoru 2002 svědkem předání finanční částky do rukou svého tehdejšího šéfa, starosty Vsetína Jiřího Čunka. Peníze měl tehdy Čunek převzít od Martiny Hurtové, manželky majitele realitní společnosti HB Real Petra Hurty, a to za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty.

Jihlavský žalobce Arif Salichov v srpnu trestní stíhání šéfa KDU-ČSL zastavil. Vedení vyšetřování označil za tendenční a jednostranné. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká ale poté uvedla, že Salichov odložil kauzu předčasně a nařídila její doplnění o další důkazy a vydání nového rozhodnutí. To donutilo Čunka k tomu, aby na začátku listopadu rezignoval na vládní posty.

Salichov pak Čunkovo stíhání definitvně zastavil na konci listopadu.

Podáním stížnosti však vyvolala odezvu kritiků, kteří namítali, že nelze znovu obnovit trestní stíhání, které ukončil žalobce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám