Hlavní obsah

Klaus souhlasí s vládním balíčkem na snížení deficitu

Praha
Aktualizováno

Vládní balíček opatření na snížení schodku rozpočtu na příští rok má plnou podporu prezidenta Václava Klause. Oznámil to ve čtvrtek po vzájemném jednání na Pražském hradě premiér Jan Fischer. Jeho vláda navrhuje snížit schodek rozpočtu na rok 2010 o 70 miliard korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus si pozval na Hrad premiéra Jana Fischera.

Článek

Podle Fischera prezident vyjádřil pochopení pro vládní soubor opatření na snižování výdajů a růst některých daní. Prý ho označil za "vlastně jedinou cestu, jak se makroekonomicky racionálně v této zemi alespoň pro příští rok zachovat". Bez schválení balíčku bude deficit rozpočtu v roce 2010 činit 230 miliard korun.

Fischer rovněž dal najevo, že není spokojený se schválením šrotovného a rozšířením některých sociálních dávek, které ve Sněmovně prosadila ČSSD. "Samozřejmě dělá nám to starosti, protože je to zase další fiskální zdvih," prohlásil. "My jsme chtěli jít spíš cestou silnější restrikce a ono z toho včerejška (středy) nám tam najednou přichází něco, co je proti tomu proudu," dodal.

Premiér nicméně nevyloučil, že jeho kabinet nakonec šrotovné zavede. Záležitost podle něj musí ještě projednat vláda.  

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus s premiérem Janem Fischerem

Fischer ve čtvrtek rovněž prohlásil, že jedním z důvodů odložení debaty bylo právě schválení protikrizových opatření ČSSD. Vláda také čeká na výsledek dnešního jednání Ústavního soudu, které by mělo rozhodnout o termínu konání voleb, a na výsledek hlasování o změně Ústavy v parlamentu.

"Samozřejmě čekáme také na vývoj situace okolo nás, jak to se Sněmovnou bude, jak to dopadne, bude-li rozpuštěna, bude-li fungovat dál," řekl premiér. O balíčku by podle něj měl kabinet rozhodovat příští týden ve středu.  

Vláda ve středu večer schválila návrh rozpočtu, který s deficitem 230 miliard korun počítá. Diskusi o doprovodných legislativních změnách, které mají tento schodek snížit na 160 nebo 165 miliard korun, neuzavřela. Podle premiéra vyžaduje rozhodnutí ještě jedno kolo rozpravy. O balíčku by měl kabinet rozhodovat příští týden ve středu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám