Hlavní obsah

Poslanci o rok odložili státní maturity

Novinky, alt, jim
Praha
Aktualizováno

Poslanecká sněmovna ve středu odpoledne odhlasovala odložení státních maturit o jeden rok. Ruku pro návrh zvedli zákonodárci ODS a ČSSD. Změnu školského zákona musí ještě schválit Senát a prezident. Pro odklad státních maturit hlasovalo 83 poslanců ze 139 přítomných.

Článek

Se zavedením státních maturit příští rok nesouhlasili ani zástupci studentů. Několikrát proti nim na masových demonstracích protestovali. Stejně jako část politiků argumentovali tím, že  maturity nejsou dostatečně připravené.

O připravenosti státních maturit vyjadřovali dlouhodobě pochybnosti poslanci ODS, stejně tak i sociální demokraté proti jejich letošnímu zavedení vystupovali. Obě strany jsou ale obviňovány z toho, že odkladem spíše chtějí získat přízeň mladých voličů.

Pro odklad zvedlo ruku 33 poslanců ČSSD a 46 poslanců ODS, proti se vyjádřilo jen pět sociálních demokratů a jeden občanský demokrat. Většina přítomných komunistů se hlasování zdržela, lidovci spíše hlasovali proti.

Zcela nejednotní byli zelení - Martin Bursík se zdržel, jeho přítelkyně Kateřina Jacques byla pro odklad, zatímco exministr školství a bojovník za maturity Ondřej Liška byl spolu s Přemyslem Rabasem proti. Pro odklad zvedly ruku i rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková. Jan Schwippel a Evžen Snítilý byl proti, ostatní nezařazení poslanci nebyli přítomni.

Proti maturitám měla výhrady i nynější ministryně školství Miroslava Kopicová, která přitom při nástupu do úřadu konstatovala, že jsou dobře připravené a měly by se spustit. Ani vláda nechtěla maturity odkládat, protože další odklad podle ní znamená spíše posunutí na neurčito.

Problémy dělají jazyky a matematika

Státní maturity se v Česku za různých vlád připravují již zhruba deset let. Za úkol mají sjednotit úroveň zkoušky na všech středních školách. Zkušební verze zatím ukázaly, že se výrazně liší úroveň mezi studenty učebních oborů s maturitou a gymnázií hlavně v jazycích a matematice.

Studenti tvrdí, že sami nevědí například to, jak budou maturity obtížné. Měla na ně být generálka letos v říjnu, ta se zřejmě také o rok posune.

Reklama

Výběr článků

Načítám