Hlavní obsah

Sněmovna bude rozhodovat o svém rozpuštění v úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) svolal další schůzi na příští úterý. Informovala o tom ve středu jeho mluvčí Kristýna Landová. Je možné, že poslanci na schůzi rozhodnou o rozpuštění Sněmovny. Poslanci si také odhlasovali změnu jednacího řádu dolní komory, která urychlí potřebné projednání státního rozpočtu i přes odklad předčasných voleb.

Článek

Na programu mají poslanci v úterý oficiálně jednání o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území České republiky ve druhém pololetí 2008. Vlček ovšem připustil, že tento bod je pouze účelově zařazen, aby mohla být schůze svolána, a vytvořil se tak prostor pro její rozpuštění kvůli předčasným volbám.  

Rozpočet za pět dnů

Návrh na zrychlené projednání rozpočtu předložil stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka a Sněmovna ho schválila ve zrychleném režimu. Nyní ho dostane Senát. Návrh zkracuje nejkratší možnou lhůtu pro projednání rozpočtu ve sněmovních výborech ze současných 30 dnů na pět dnů.

Předloha souvisí s vyhlášením předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Původně se měly konat v termínu 9. a 10. října, Ústavní soud svým rozhodnutím jejich vyhlášení pozastavil. Sněmovna se měla podle dosavadních plánů sejít až 3. listopadu. Projednávání rozpočtu by tak hrozil skluz. Pokud by ho sněmovna neschválila do konce roku, nastalo by rozpočtové provizorium a stát by hospodařil podle letošního rozpočtu. Před tím politici i ekonomové varují.

Nečas navrhuje oddělit rozpočtový a kalendářní rok

Místopředseda ODS Petr Nečas upozornil na to, že pokud by nastal takový čtyřletý volební cyklus, kdy by se volby odehrávaly na podzim, pak by tato situace hrozila každé čtyři roky. Vznesl proto myšlenku, zda by bylo možné oddělit rozpočtový a kalendářní rok. Státní rozpočet by tedy nepokrýval období od 1. ledna do 31. prosince, jak je tomu nyní.

Vláda musí sněmovně předložit návrh rozpočtu na následující rok nejdéle do 30. září. Sněmovna by však měla své působení s ohledem na předčasné volby ukončit. Veškeré neprojednané návrhy tím okamžikem ale skončí. Vláda tak bude muset předložit návrh rozpočtu i další neprojednané návrhy znova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám