Hlavní obsah

Česko získá od Německa seznam s konty českých občanů v Lichtenštejnsku

Právo, Novinky, Oldřich Danda, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek ve středu reagoval na šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který vyzval vládu, aby po uznání Lichtenštejnska získala ze země seznam s konty českých občanů. Kalousek oznámil, že Česko seznam získá od německé strany, která ukončila vyšetřování svých občanů podezřelých z daňových úniků.

Článek

Kalousek oznámil, že o vydání dat požádal německou stranu již loni v březnu, krátce poté, co vyšlo najevo, že data s konty cizinců existují. Němci slíbili údaje předat po skončení vyšetřování.

Jeho ukončení oznámili české straně posledního srpna letošního roku. Kalousek doplnil, že data jsou nyní připravena k převzetí.

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob Právu řekl, že během několika dnů se do Berlína vypraví zástupci ministerstva a data od německé strany převezmou. "Následně je obdrží daňová správa k důkladnému posouzení," doplnil mluvčí.

"Jsme rádi, že po roce a půl urgencí byla naše žádost vyslyšena a chceme v nejbližší době, v řádech dnů si tu disketu vyzvednout," poznamenal Jakob. Podle médií jde o disk s daty přibližně 4500 držitelů lichtenštejnských účtů, který unikl z největší tamní banky LGT. U mnoha je podezření, že peníze nebyly zdaněny, lichtenštejnské banky byly často využívány podobným způsobem kvůli neprolomitelnému bankovnímu tajemství. "Jsou tam informace o některých datech českých rezidentů," uvedl exministr financí Kalousek.

Občané, kteří nechtěli v České republice platit daně a v minulosti vyvedli své příjmy do neprůhledných lichtenštejnských nadací, mohou ale zřejmě zůstat v klidu. Podle informací Práva totiž údaje pocházejí z let 2001 až 2002, přičemž v Česku jsou daňové delikty promlčeny už po třech letech.

"Kradené zboží"

Politici přitom přiznávají, že data se do Německa nedostala zcela legálně. "Bylo to kradené zboží," připustil Kalousek, což byl i důvod, kvůli němuž ani o data původně neusiloval. Německá vláda podle bývalého ministra financí a lídra strany TOP O9 informovala své české partnery o tom, že se k údajům dostala, koncem února 2008 a nabídla, že jim je bezplatně předá.

Dosud je však údajně třídí, do Česka by se totiž měly dostat údaje jen týkající se českých klientů. Kalousek o data požádal dopisem 11. března 2008 německého ministra financí Peera Steinbrücka, dopis dal dnes k dispozici novinářům. Jiné ze států oslovených Berlínem nabídku odmítly z etických důvodů.

Paroubek vidí za Kalouskovým postupem trik

Skandál s lichtenštejnskými konty vypukl v SRN už loni v únoru. Poté vyšlo najevo, že německá zpravodajská služba BND odkoupila za 4,7 miliónu eur (122 miliónů Kč) od Heinricha Kiebera, bývalého informatika lichtenštejnské banky LGT, disk se 1800 jmény lidí ze dvanácti zemí, kteří skryli svůj majetek do tohoto bankovního domu.

Německo prodalo seznam Velké Británii a zdarma jej nabídlo i dalším zemí, načež se v Británii, Itálii, Francii a USA rozpoutaly rozsáhlé procesy. Jak tvrdí některé zdroje Práva, za neochotou Německa předat údaje o kontech Česku i jiným zemím může být i lobbing lichtenštejnského knížectví. To loni slíbilo, že bude s vyšetřovateli daňových podvodů spolupracovat a údajně se snaží teď napravit pošramocenou pověst.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve středu Kalouska obvinil, že disk s daty "trikem" odmítl převzít, a možná tak maří vyšetřování daňových úniků či někoho kryje. Exministr financí a nyní jeden z lídrů nové strany TOP 09 reagoval mimořádnou tiskovou konferencí, kde oznámil, že o data požádal a Německo je nyní předá.

Se získáním seznamu souhlasí i Topolánek

S tím, aby byl získán seznam lichtenštejnských kont, souhlasí i Paroubkův rival, šéf ODS Mirek Topolánek. Zároveň ale varoval před zneužíváním těchto citlivých informací, ke kterému podle něj došlo v případě švýcarských kont. Topolánek se ke kontům vyjádřil, stejně jako šéf ČSSD, ještě před tím, než Kalousek oznámil, že Česko seznam skutečně získá.

"Jestliže v Lichtenštejnsku je takový postup možný, tak proč to neudělat. Nicméně, pak to nemůže být pouze prostředek pro vydírání některých lidí, musí to být uděláno oficiálně a musí s tím být oficiálně nakládáno podle všech pravidel právního státu. Neumím si představit, že by to bylo jako s těmi švýcarskými konty, kde by to k dispozici měli buď ti, kteří tam ta konta měli, a nebo ti, kteří je vydírali,“ sdělil Právu lídr ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám