Hlavní obsah

Kalousek: Do vlády přizveme stranu, která nebude podporovat Paroubka

Právo, Jan Rovenský

Zakladatel strany TOP 09 Miroslav Kalousek se ohradil proti výrokům, že jeho strana bere voliče ODS. Podle něj každý rozumný pravicový volič zvedne ruku pro jeho stranu. Kalousek tvrdí, že až vyhraje volby, a neříká přitom kdy, nebude zvát do vlády stranu, která bude podporovat Jiřího Paroubka. Jedním dechem dodává, že to snad v té době už nebude ODS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek ve Sněmovně

Článek

Místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) v pondělí na svém své blogu, podobně jako před časem šéf ODS Mirek Topolánek, přivítala možnost spolupráce s TOP 09 jako potenciálním koaličním partnerem po volbách, na druhou stranu se však obává, že berete hlasy ODS. Ve výsledku by tak TOP 09 prý ODS mohla stát vítězství, což by dalo ČSSD možnost sestavit vládu. Co vy na to?

To je zásadní nedorozumění. Paní místopředsedkyně zjevně dodnes nepochopila, že volby chceme vyhrát. A až je vyhrajeme, přizveme do vlády tu politickou stranu, která v té době nebude podporovat Jiřího Paroubka. Doufáme, že v té době to už nebude ODS.

Průzkumy veřejného mínění vám ale takové naděje nedávají.

Do voleb je ještě daleko, a já jako pravicový volič marně hledám důvod, proč by někdo měl volit ODS raději než TOP 09.

A nesdílíte obavy Němcové, že vlastně umožníte ČSSD vítězství?

Z toho, co píše paní místopředsedkyně je zjevné, že ODS počítala s tím, že volební výsledek neumožní nic jiného než velkou koalici, kterou obě dvě strany sestaví v zájmu svatého boje proti komunismu.

To, že důvěra v TOP 09 tady nabízí najednou jiné alternativy, velmi znervózňuje jak ČSSD, tak ODS. A to je dobře, protože je to jeden z důvodů, proč jsme TOP 09 zakládali. Opakuji, až vyhrajeme, přizveme do vlády stranu, která v té době nebude podporovat Jiřího Paroubka ani myšlenku velké koalice.

Hrozí podle vás velká koalice?

Jestli hrozí, nebo nehrozí, záleží na úspěchu TOP 09 ve volbách. Jestli uspějeme, pak bude mnohem složitější a méně obhajitelné ji sestavit, proto jsou obě strany tak nervózní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám