Hlavní obsah

Poslanci dostali toaletní papír s nápisem "Ústava"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na poslance mířící na zářijovou schůzi Sněmovny čekaly hned dvě protestní akce. U zástupců neparlamentní strany Věci veřejné si mohli vyzvednout role toaletního papíru znázorňující Ústavu České republiky, aktivisté iniciativy Ne základnám zase připomínali svůj nesouhlas s umístěním amerického radaru v Brdech. Poslanci by měli především jednat o možnostech rozpuštění Sněmovny a termínu voleb. Levice však bude zřejmě usilovat ještě o zrušení poplatků a zavedení šrotovného.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zástupkyně a zástupci strany Věci veřejné zákonodárcům dávali rolemi toaletního papíru najevo, co si myslí o jejich zásazích do ústavy.

Článek

Toaletní papír s potiskem má podle strany Věci veřejné poukázat na způsob, jakým šéfové stran zacházejí s ústavou.

"Protestujeme proti změně ústavy takto pomocí dohody parlamentních stran, jediná možná změna ústavy podle nás by byla pomocí referenda," řekl předseda strany Radek John, podle nějž poslanci zacházejí s ústavou stejně jako s toaletním papírem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Josefu Vondruškovi z KSČM nabízí místopředsedkyně strany Věci veřejné Kateřina Klasnová ruličku toaletního papíru s nápisem Ústava České republiky.

Zhruba desítka lidí z iniciativy Ne základnám pak kolem budovy dolní komory procházela s bílými plachtami na zádech s hesly proti umístění americké radarové základny v České republice.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zhruba desítka lidí procházela kolem budovy dolní komory s hesly proti americkým základnám.

V úterý odpoledne začíná zářijová schůze Sněmovny, poslanci by měli projednat především návrh na trvalou změnu ústavy, která by usnadňovala vyhlášení předčasných voleb. K tomu bude zřejmě zapotřebí rozpustit Sněmovnu, levicové strany však chtějí ještě nadále usilovat o zrušení poplatků ve zdravotnictví a zavedení šrotovného.

Během pondělní noci se předsedové parlamentních stran shodli, že nejbližší termín konání předčasných voleb je v listopadu. Poslanci by měli na schůzi doladit detaily. Přesné datum ovšem určí prezident.

Roznítí se další boje o poplatky a šrotovné

Návrh změny ústavy, kterou chtějí politici reagovat na předběžné opatření Ústavního soudu o odložení předčasných voleb, musí někdo navrhnout na program. Normu asi zákonodárci "naroubují" na senátní návrh novely ústavu, zřejmě také zkrátí volební lhůty. Předlohu by poslanci mohli schvalovat ve čtvrtek. Ústavní soud by v tento den mohl údajně přinést své stanovisko k odložení voleb. O den později by podle dosavadních plánů totéž učinil na mimořádném zasedání Senát.

Na programu jednání jsou dále především zákony, které Sněmovně vrátili prezident a Senát. Jde například o zrušení, případně omezení poplatků ve zdravotnictví, tedy předlohy levice, které narazily v horní komoře. Senát zamítl i návrh zákona, který umožňuje studentům platit studia ze stavebního spoření. Prezident Václav Klaus vetoval zákon, jehož součástí je šrotovné.  

Senát vrátil poslancům také novelu, která zpřísňuje podmínky slučování zdravotních pojišťoven. Senátoři se shodli, že nechtějí změnou zákona bránit fúzím, ale posílit roli státu v kontrole pojišťoven. Poslanci by se měli zabývat i návrhem na odložení státních maturit o jeden rok, tedy na rok 2011.

Schůze by mohla být poslední před předčasnými volbami. Ústavní soud ale předběžným opatřením odložil rozhodnutí prezidenta o vypsání voleb na neurčito. Je tedy možné, že se Sněmovna bude muset ještě sejít a rozhodnout o svém rozpuštění.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám