Hlavní obsah

Exodus Romů z Česka pokračuje skrytě dál

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exodus českých Romů do ciziny pokračuje. Už ale není tak masový a probíhá skrytě. Stěhují se nejčastěji k příbuzným, kteří se dříve usadili zejména v západní Evropě. Shodli se na tom zástupci romských organizací oslovení Právem.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Romové odcházejí za vidinou lepšího života. (Ilustrační foto)

Článek

O trendu mluví už měsíce Václav Miko z Hnutí romského odporu, znalec situace na Rokycansku. Souhlasí i další, kteří s minoritou v Česku pravidelně pracují. Romské rodiny mění v poslední době taktiku, mizejí potichu. Emigrace je skrývanější. Cíl? Především evropské státy. Vede Velká Británie. V oblibě jsou Belgie, Irsko a Nizozemsko.

„Někteří míří do USA, Kanady, na Nový Zéland či do Austrálie, to jsou především ti movitější, odvážnější,“ sdělilo Právu Romské občanské sdružení Karlovy Vary. Podle něj mají rodiny strach o děti a hodně z nich má v zahraničí příbuzné, kterým se daří.

Žádosti Čechů o azyl v Kanadě
RokPočet
1996190
19971516
...
2006pod 5
2007115
2008845
2009*1846
* Údaj za leden–červen Zdroj: kanadské imigrační úřady

„Vzdělaní a pracovití odcházejí zejména kvůli nedostatku příležitostí k bydlení a práci, k nimž mají špatný přístup, a kvůli nevraživosti majority, která zná hlavně ony vyloučené Romy,“ uvedl Jakub Čihák ze společnosti R-Mosty.

Připustil, že ne každý najde v cizině to, o čem snil. Vracejí se ti „sociálně méně zdatní, chudí a ti, co nepracují“.

Také ředitel mosteckého Domu romské kultury Martin Nebesář Právu další emigraci potvrdil: „Slyšel jsem, že několik rodin z Chanova odjelo nebo se chystá odjet do Anglie za prací.“

Čekání na politiky

Neziskové organizace se shodly, že exodus lze zastavit. Musejí ale jednat politici. Upozorňují i na to, že mnohé projekty, které by měly Romům pomáhat, probíhají takříkajíc bez nich. Oni sami by přitom rádi za svůj osud nesli větší zodpovědnost, než je tomu doposud.

Terénní pracovníci volají po lepší koordinaci státních složek, s důrazem na vzdělání a sociální práce.

„Zastavit vystěhování lze dostatečnou nabídkou pracovních příležitostí,“ podotkl Nebesář. Čihák dodal, že ti, kdo se z trendu radují s tím, že exodus vše vyřeší, se mýlí: „Předpokládat, že by se některé regiony, respektive republika, takzvaně zbavily romské problematiky díky emigračním vlnám, je krátkozraké a nerealistické.“

Souvislost pracovních příležitostí s emigrací potvrzuje vyloučená lokalita Dobrá Voda u Toužimi. Žije v ní asi 85 romských obyvatel, z nichž řada našla zaměstnání v textilní dílně organizace Český západ.

„Dosud jsme neregistrovali žádné signály, že by se některá z rodin chystala vystěhovat z Česka. Místní se dokonce nechtějí stěhovat ani mimo Dobrou Vodu,“ uvedla ředitelka organizace Eva Haunerová.

Kanada počítala

Čeští Romové začali do ciziny masově odcházet od ledna. Vybrali si především Kanadu, jež proto v červenci znovu zavedla víza. Podle statistik zažádalo v zemi od listopadu 2007 o azyl téměř tři tisíce Čechů. Nejvíce pak od letošního ledna do června, a to 1846.

Kanadský ministr pro imigraci Jason Kenney označil část imigrantů za ekonomické uprchlíky, již zneužívají štědrý systém. Náklady na řízení prověřující oprávněnost nároku osoby na azyl vyčíslil v přepočtu na více než půl miliónu českých korun.

Imigrační úřady poukázaly rovněž na růst podvodů, kterých se Češi v procesu dopouštěli. Upozornily, že šanci na přiznání azylu nemá ani polovina z českých žadatelů. Kanadská strana si dva měsíce po zavedení víz krok pochvaluje. Zatímco čtrnáct dní před ním řešila 155 žádostí, od července do září jen několik.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám