Hlavní obsah

Počet nakažených prasečí chřipkou stoupl na 277

Novinky, Jiří Mach
Aktualizováno

Od 4. září evidoval Státní zdravotní ústav dalších osm případů nakažení virem prasečí chřipky Pandemic (H1N1) 2009. Počet případů V České republice se tak rozšířil na 277.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Článek

Novinky o tom informoval v pondělí mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Případy se údajně vyskytly zejména v hlavním městě Praze, v Moravskoslezském kraji a na Vysočině.

Podle ministerstva zdravotnictví nebyly u postižených hlášeny žádné závažnější komplikace v průběhu nemoci. Většina z pacientů si údajně virus Pandemic (H1N1) 2009 přivezla ze zahraničí, zejména z oblastí se zvýšeným výskytem nového viru tedy z Malty a Španělska. 

"Naprostá většina případů je v domácí izolaci a zotavuje se bez antivirotické léčby. Ve všech případech je z epidemiologického i léčebného hlediska situace řešena standardním způsobem," uvádí ve své pravidelné tiskové zprávě ministerstvo.

Prasečí chřipka

Způsobuje ji zmutovaný chřipkový virus typu A podtyp H1N1. Stejný vir způsobil na začátku století pandemii tzv. španělské chřipky. Nemoc se dobře šíří mezi ptáky a také mezi prasaty, která jsou k nemocem náchylná.

Z nich pak přejde na člověka. Přenosem z člověka na člověka vir dál mutuje, proto se proti němu tělo neumí bránit. Nikdy nelze předvídat, zda nově vzniklá mutace bude působit jen lehké příznaky, nebo vyvolá epidemie. Nynější "kombinace" vznikla právě zmutováním virů lidské, prasečí a ptačí chřipky.

Na běžnou chřipku nejčastěji umírají lidé s malou či oslabenou imunitou - starší lidé, děti či osoby, které právě prodělaly jinou těžkou nemoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám