Hlavní obsah

Jednání expertní komise o změně ústavy zablokovali komunisté

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jednání expertní komise o změně ústavy se vrací na začátek. Vyjednavači KSČM totiž v pondělí odmítli tzv. variantu 1, tedy zpochybnili obecné ustanovení o možnosti rozpuštění Sněmovny. Komunistům se totiž nelíbí, že by mandát poslanců zanikl jejím rozpuštěním. Novináře o tom informoval vyjednavač za Stranu zelených František Korbel.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf KSČM Vojtěch Filip

Článek

"Během jednání zástupce KSČM odvolal souhlas s variantou 1, respektive zpochybnil možnost rozpuštění Sněmovny a žádá, aby mandát poslanců trval až do nových voleb,“ uvedl Korbel.

"Jednání skupiny bylo přerušeno a zjišťují se stanoviska předsedů politických stran a za hodinu budeme pokračovat v jednáních,“ dodal. Korbel dále řekl, že termín 30. a 31. října je v současné době již nepravděpodobný.

"Termín je hodně rychlý a nemá žádnou časovou rezervu,“ prohlásil. "Z právního hlediska není termín 30. a 31. října nemožný, lze ho stihnout, ale znamenal by extrémní rychlost schvalovacího postupu,“ řekl s tím, že to neposkytuje ani jediný den rezervy.

"Expertní skupina také diskutovala o otázce, zda prezident může nebo musí rozpustit Sněmovnu. Osobně jsem doporučil řešení, aby prezident mohl mít prostor pro uvážení, aby mohl tvořit určitou ústavní pojistku,“ řekl dále Korbel. Podle něj totiž nelze vyloučit situaci, kdy největší vládní stranu postihne například kvůli reformám či škrtům krize a koaliční partneři ji opustí a účelově vyvolají předčasné volby.

KSČM si chce do voleb zachovat křesla, aby mohla zrušit poplatky

Členové komise si vzali přestávku, aby o vývoji situace informovali předsedy stran, poté by měli pokračovat v jednání. Komunisté podle svého šéfa Vojtěcha Filipa navrhují novelizovat článek ústavy, jenž uvádí, že je voleno 200 poslanců na čtyřleté volební období.

Nově by článek základního zákona podle Filipa uváděl, že je právo Sněmovny zkrátit své funkční období ústavním zákonem. Poslancům by zůstal mandát až do data voleb, pobírali i plat. Filip tvrdí, že to jeho strana neprosazuje kvůli financím, ale proto, že chce ještě do voleb stihnout schválit zrušení poplatků ve zdravotnictví. 

Poslanec KSČM Stanislav Grospič, který se zúčastňuje jednání expertního týmu, Právu řekl, že komunisté upřednostňují zkrácení volebního období před institutem samorozpuštění dolní komory prosazovaným ODS. Stanovisko KSČM je tak stejné, jako ČSSD. Volby chtějí komunisté pokud možno 9. a 10. října nebo v co nejbližším termínu. Také v tom se shodují se sociální demokracií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám