Hlavní obsah

Paroubek přitvrdil a varoval politické partnery, chce říjnový termín voleb

– Praha
Právo, ČTK, Jiří Ovčáček

Šéf ČSSD Jiří Paroubek v pondělí zopakoval, že jeho strana upřednostňuje říjnový termín předčasných voleb a zároveň pohrozil politickým partnerům před večerním jednáním o změnách Ústavy vedoucích k předčasným volbám. Varoval je, že pokud budou stupňovat požadavky, ČSSD konstatuje, že jim jde o nedohodu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Paroubek (ČSSD)

Článek

Paroubek ještě před večerním jednáním politických špiček o cestě k předčasným volbám vydal tiskové prohlášení, ve kterém vyzval ke zvážení možnosti prosazení říjnového termínu voleb. Paroubek míní, že v případě posunutí termínu voleb na listopad hrozí rozpočtové provizorium.

Návrh z dílny soc. dem. přitom označil za "ústavně konformní“. ČSSD přišla s návrhem, že poslanci ústavní většinou zkrátí své volební období, mandát i platy by jim zůstaly až do dne voleb.

Předloha soc. dem. má ale háček v tom, že obsahuje jednorázové přechodné ustanovení platné jen pro letošek, podle kterého se volby konají opět 9. a 10. října a zůstává v platnosti jednorázový ústavní zákon o zkrácení funkčního období dolní komory. Před tím zástupci ostatních stran varují, protože je to podle nich znovu napadnutelné u Ústavního soudu.

Svoboda: ČSSD se bojí propadu preferencí

ČSSD podle Paroubka ukázala ochotu ke kompromisům. "A  to ochotou v zásadě akceptovat návrh, se kterým přišla ODS, avšak dopředu varujeme před reálnými dopady, které hrozí s posunutím termínu voleb na pozdější než říjnový termín,“ uvedl.

Paroubek zároveň politickým partnerům před večerním jednáním pohrozil. "Pokud některé politické strany budou ještě dnes stupňovat své požadavky, budeme nuceni konstatovat, že jim jde o to se nedohodnout,“ sdělil s tím, že by političtí partneři měli ustoupit ze svých stranických pozic.

Není možné, aby v období mezi rozpuštěním Sněmovny a volbami poslanci pobírali jakékoli požitky.
Cyril Svoboda

Návrh ČSSD se nelíbí lidovcům. Ti podle šéfa strany Cyrila Svobody večer podpoří pouze takovou změnu Ústavy, která bude znamenat okamžité rozpuštění Sněmovny a poslanci nebudou do voleb pobírat plat. Podle lidoveckého ústavního experta Svobody jsou přechodná ustanovení navržená ČSSD neústavní. ČSSD trvá na termínu voleb 9. a 10. října proto, že se obává propadu předvolebních preferencí, dodal Svoboda.

"Rozpuštění Sněmovny je trest za chování některých politických stran, ne privilegium. Není možné, aby v období mezi rozpuštěním Sněmovny a volbami poslanci pobírali jakékoli požitky. Pokud bude někdo jiného názoru, nepotřebuje naše hlasy," zdůraznil předseda KDU-ČSL.

Parlament by mohl v případě nutnosti schválit trvalou změnu ústavy kvůli rozpuštění Sněmovny i bez přispění ČSSD. V obou parlamentních komorách k tomu mají ostatní seskupení podle současného rozložení dostatek hlasů, ovšem za podmínky, že budou jednotné. ČSSD má v dolní komoře 71 poslanců, v horní komoře 29 senátorů, což na zablokování ústavních změn nestačí. Sociální demokraté by k tomu potřebovali dalších deset poslanců, nebo čtyři senátory. 

Reklama

Výběr článků

Načítám