Hlavní obsah

Babí léto přichází s předstihem a vydrží do konce září

Počasí v České republice v nadcházejícím týdnu bude mít ráz typický pro babí léto, přestože o něm meteorologové většinou hovoří až v souvislosti s poslední zářijovou dekádou. Slunečno a relativně teplo má ale vydržet. Podle Dagmar Honsové z Meteopressu to zatím vypadá, že nejošklivějším dnem celého měsíce byla uplynulá sobota.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

"Současné počasí splňuje aspekty babího léta, tedy slunečno, slabý vítr nebo bezvětří a velké rozpětí mezi ranními minimálními a odpoledními maximálními teplotami,“ řekla Novinkám Honsová.

Počasí v ČR bude v příštích dnech ovlivňovat tlaková výše, která bude během týdne přesouvat svůj střed ze střední Evropy na severovýchod. O babím létě se hovoří, když tlaková výše přetrvává alespoň pět dní.

Nyní to ovšem vypadá, že se babí léto protáhne na celé září. "S výjimkou následujícího víkendu, kdy přijde fronta, ale ochlazení nebude takové jako o minulém víkendu,“ uvedla Honsová.

Pondělní ráno bylo chladné, v horských oblastech teploty klesaly ke čtyřem stupňům, v nížinách se pohybovaly do deseti stupňů. Odpolední maxima vystoupí na 18 až 22.

"Od úterý do čtvrtka očekáváme teploty do letních 25 stupňů. Na obloze bude panovat slunečné počasí. Po ránu se mohou objevit mlhy nebo nízká oblačnost,“ řekla Honsová.

Až do čtvrtka by teploměry měly po ránu ukazovat 10 až pět stupňů, odpoledne nejvýše 21 až 25 stupňů. "V pátek teploty vyšplhají do 24 stupňů a na víkend začne přibývat oblačnosti, objeví se dešťové přeháňky, ale výrazné ochlazení se nečeká. Pořád to vypadá na 20 až 23,“ uvedla Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám