Hlavní obsah

Politické špičky cestu k volbám nenašly, shodují se ale na trvalých změnách ústavy

– Praha • Aktualizováno

V Senátu se v neděli v noci uskutečnila schůzka lídrů šesti nejsilnějších politických stran a předsedů obou komor parlamentu. Politici hledali způsob, jak se dopracovat k předčasným volbám, pokud Ústavní soud neodmítne stížnost poslance Miloše Melčáka na neústavnost zkrácení volebního období. A nenašli, sejdou se tedy znovu v pondělí v noci.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zástupci politických stran před jednáním v Senátu

Článek

Zatímco ČSSD usiluje o zachování říjnového termínu, ostatní strany se staví spíše za posun voleb na listopad.

Většina předsedů politických stran je pro trvalou ústavní změnu a volby na počátku listopadu, liší se však v detailech. Novinářům to po jednání řekl předseda ODS Mirek Topolánek. „Máme další návrhy, které dáme posoudit expertní skupině,“ řekl Toplánek, aniž by je blíže specifikoval. 

„V příštím týdnu bychom měli najít řešení. V případě, že nebude přijat náš původní návrh, budeme podporovat řešení konání voleb do konce příštího měsíce,“ řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek 

Expertní tým bude podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa propracovávat variantu změny Ústavy navrženou ODS, tedy, že Sněmovna ústavní většinou požádá prezidenta o své rozpuštění, ten jí vyhoví a následně se po vyhlášení data hlavou státu konají předčasné volby.

Podle informací Práva na jednání padl další návrh řešení, jak se dobrat předčasných voleb, a to, že by se novelizoval článek Ústavy, podle kterého je voleno 200 poslanců na čtyři roky. Uváděl by nově, že čtyři roky volebního období mohou být zkráceny. 

Sociální demokraté stále chtějí uspořádat volby podle plánu 9. a 10. října, argumentují mimo jiné potřebou schválit rozpočet na příští rok. Pokud by se volby konaly až v listopadu, nová Sněmovna by rozpočet zřejmě schválit nestihla a stát by musel hospodařit v rozpočtovém provizoriu. To by podle ČSSD prohloubilo hospodářskou krizi v Česku.

Ostatní strany namítají, že při ustanovení voleb na začátek října je možné volby znovu napadnout u Ústavního soudu, protože by jejich vyhlášení mělo znovu rysy jednorázového opatření. Také předseda Senátu Přemysl Sobotka před jednáním zdůraznil, že je třeba nalézt ústavně konformní řešení.

Přípravný tým expertů

Tým expertů, který sestavily parlamentní politické strany, zpracoval dvě varianty cesty k předčasným volbám. Možnost, kterou podporuje ODS, předpokládá systémovou změnu Ústavy, která umožní rozpustit Sněmovnu a následně vyhlásit volby.

"Je to řešení standardní, dlouhodobé, je plně v souladu s Ústavou, neomezuje volnou soutěž politických stran a nedává prostor k pochybnostem," řekl před jednáním předseda ODS Mirek Topolánek. Zopakoval také, že při schválení takového scénáře by bylo možné volby vyhlásit na 6. a 7. listopadu.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na Topolánkovo vyjádření reagoval s tím, že ČSSD usiluje o dodržení původního termínu voleb. To je podle něj cesta, jak se vyhnout rozpočtovému provizoriu a prohloubení hospodářské krize.

Oba návrhy řešení vyžadují schválení ústavního zákona, který by umožnil rozpustit Sněmovnu. Pro schválení takového zákona je třeba 120 hlasů poslanců a tři pětiny hlasů přítomných senátorů, což je v případě plné účasti 81 senátorů 49 hlasů.

ČSSD má ve Sněmovně 71 poslanců, ostatní strany dohromady 121, osm poslanců je nezařazených. Poslanec KDU-ČSL Tomáš Kvapil je ale dlouhodobě nemocný. V Senátu mají sociální demokraté 29 zástupců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám