Hlavní obsah

ODS zváží, zda vypíše nové primárky

Právo, dan, luk, rsk

Pokud se volby budou konat až v listopadu, strany by teoreticky mohly znovu rozjet primární volby a předložit nové kandidátky. Jak řekl Právu první místopředseda ODS David Vodrážka, bude záležet na výkonné radě coby nejvyšším orgánu mezi kongresy.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Článek

Jak řekl Právu první místopředseda ODS David Vodrážka, bude záležet na výkonné radě coby nejvyšším orgánu mezi kongresy. Vodrážka prý nechce rozhodnutí ovlivnit. Na dotaz, zda by se primárky technicky stihly, uvedl: „Když se dá změnit ústava za dva dny, tak toto by se dalo.“

Nové sestavování kandidátek by mohlo být nadějí pro ty, kteří se dostali na nevolitelná místa, jako třeba dlouholetí poslanci ODS a ČSSD Marek Benda či Stanislav Křeček, kteří se v Praze na listinách svých stran ocitli shodně až na 18. pozici.

Předseda soc. dem. Jiří Paroubek v pátek nechtěl komentovat, zda jeho strana do kandidátek sáhne. Podle informací Práva se však ČSSD k takovému kroku nechystá.

Také šéf lidovců Cyril Svoboda počítá s tím, že kandidátky zůstanou beze změn. „Znovu je bude muset schválit celostátní výbor, ale nepočítám, že bude potřeba do nich jakkoli sahat,“ řekl Svoboda.

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek Právu řekl, že dokud soud nerozhodl, nechce o nových volbách spekulovat. „Během měsíce nenastal žádný důvod ke změnám,“ uvedl Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám