Hlavní obsah

Do Afghánistánu odletěli další čeští vojáci

– Pardubice

Celkem 74 příslušníků 4. kontingentu provinčního rekonstrukčního týmu odletělo v sobotu brzo ráno do afghánského Lógaru, kde vystřídají vojáky z 3. kontingentu, kteří v zemi působili od února. Oznámila to Jana Růžičková z generálního štábu české armády. Střídání kontingentů bude pokračovat až do 20. září.

Článek

"Spolu s velitelem kontingentu podplukovníkem Milanem Schulcem zamířilo do afghánské provincie Lógar dalších 74 vojáků z celkového počtu 272 osob," uvedla Růžičková. Dodala, že termín střídání vojáků byl uzpůsoben srpnovým prezidentským volbám v Afghánistánu tak, aby nenarušil činnost a plnění úkolů provinčního rekonstrukčního týmu v tomto období. Noví vojáci se připojí ke svým 53 kolegům, kteří odletěli do Afghánistánu již na konci července.

Provinční rekonstrukční tým ČR se skládá z vojenské a civilní části. Vojenskou část bude po vystřídání jednotek tvořit 272 vojáků 4. kontingentu AČR, mezi nimiž je 13 žen. Kontingent tvoří příslušníci 42. mechanizovaného praporu 4. brigády rychlého nasazení z Tábora, které podle odborností doplňují vojáci z dalších 32 armádních útvarů a zařízení.

Jejich hlavním úkolem je zajištění bezpečného prostředí pro práci civilní části PRT na rekonstrukčních a humanitárních projektech. Civilní část týmu tvoří deset odborníků vyslaných ministerstvem zahraničních věcí, kteří pracují na projektech podporujících rekonstrukci a rozvoj provincie Lógar.

Český provinční rekonstrukční tým působí v provincii Lógar od března 2008 v rámci mezinárodních sil ISAF. Celkem je v Afghánistánu letos nasazeno 480 českých vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám