Hlavní obsah

Cyril Svoboda odmítá, že předčasné volby jsou veřejným zájmem

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda lidovců Cyril Svoboda nadále odmítá snahy politiků uspořádal předčasné volby v původním termínu. Uvedl to v sobotním rozhovoru pro deník Právo. Podle něj je hlavní ctít ústavu, aby nebyla ohrožena demokracie. KDU-ČSL nemá problém s odkladem voleb na listopad. Promluvil i o možných koaličních partnerech.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda lidovců Cyril Svoboda

Článek

Pane předsedo, měl by se Ústavní soud podvolit tlaku politiků a vzít v potaz, že konání předčasných voleb je podle nejvyšších ústavních činitelů veřejným zájmem?

Tlak na ústavní soudce je nepřijatelný. Žádná instituce, ani prezident, ani vláda, ani parlament není nad Ústavním soudem. Předčasné volby jsme vzali jako fakt, ale cesta, která byla zvolena, i námi byla popisována jako protiústavní. Nesmí se lidem valit klíny do hlavy, že předčasné volby jsou veřejným zájmem.

Není ale nesmysl zastavovat rozjetý vlak?

Vlak se nezastaví, protože předčasné volby budou. Neměli bychom však dovolit účelové zásahy do ústavy, které jsou z principu proti fungování demokracie. Tím určujeme naši zem a charakter naší demokracie jednou provždy. To je jepičí záležitost, ale demokracie tady má být dlouho. Já, který jsem učil ústavní právo, dbám na to, aby se na principy nesahalo.

Jak by to mělo podle vás dopadnout příští čtvrtek, kdy bude Ústavní soud o předčasných volbách rozhodovat?

Měl by vzniknout nový zákon, který umožní obecně rozpustit Sněmovnu a volby budou 6. a 7. listopadu.

Chcete, aby Ústavní soud konstatoval, že jednorázový zákon na vyvolání voleb je protiústavní?

To není otázka mého přání, ale pohledu na věc. Právo je také řemeslo, a když vidíte zákon, který je evidentně v rozporu s ústavními principy, tak to můžete pouze konstatovat. Je to, jako když statik říká, ten most stavíte blbě, a on nakonec spadne, tak jistě neřekne, že to bylo jeho přání.

Zabrzdili jste kvůli možnému zpoždění předvolební kampaň?

Ne, máme totiž úžasné členy, a když jsme kandidovali do Evropského parlamentu, tak jsme měli 2500 billboardů a poutačů na plotech. Dnes jich máme 25 tisíc, a jestli tam budou o měsíc déle, nehraje roli.

Spíše vám to vyhovuje?

To nemá zásadní vliv, jenom bych byl rád, kdyby si voliči uvědomili, že lidová strana měla jediná pravdu.

Konkurenční strany představily program, oslovilo vás v nich něco?

Nic mě nepřekvapilo.

Je vám některá strana kvůli programu bližší, že byste s ní raději dělal koalici?

Nejbližší je mi náš program. Po volbách jsme připraveni jít samozřejmě do vládní koalice, ale máme dva limity. Nebudeme ve vládě, která se opírá o hlasy přeběhlíků, a nebudeme ve vládě, která by závisela na podpoře komunistů.

Se soc. dem. či ODS problém nemáte?

ČSSD připomíná desáté přikázání, totiž závist. Rozděluje společnost na chudé a bohaté a vyvolává emoci, že za vše mohou bohatí. Toto rozdělení je nebezpečné a nepřijatelné. ODS zase staví na individualismu a sobectví, když říká, že jedině úspěšný jedinec může pohnout společností dopředu. My jsme zastánci integrace společnosti na bratrství, což znamená, že jeden potřebuje druhého.

Stejně jako soc. demokraté ale chcete progresívní daň, společné zdanění manželů.

Ale na druhou stranu jsme pevnými zastánci Severoatlantické aliance a podporovali jsme dohodu s USA o radaru. Jsme zastánci pevného spojenectví v rámci Evropské unie a z tohoto ohledu sleduji s velkým znepokojením napojování soc. demokracie na Rusko. Jsou prvky, kdy se spíše dohodneme s ODS, jako je důraz na soukromé vlastnictví nebo restituce.

Co spolupráce s TOP 09 při komplikovaných vztazích, které máte?

Když říkáme, že nebudeme v koalici podpořené KSČM, tak spolupráce s někým jiným není vyloučena.

Nebude vám v porovnání s velkými stranami nakonec bližší?

My čekáme, až se ustanoví jako politická strana, až si vytvoří pozici. Podle mě je to uskupení nahodilé. Jsou tam starostové, kteří bojují proti hazardu, a Miroslav Kalousek, který hazard podporuje nebo proti němu vůbec nebojuje. Je to uskupení jako zelení nebo Unie svobody.

Spojili jste síly s Evropskou demokratickou stranou Jany Hybáškové ve snaze získat nové voliče. Všiml jsem si, že již nezdůrazňujete sporná témata jako zákaz potratů, téma eutanazie, problém homosexuálních adopcí. Je v tom snaha více se otevřít dnešní společnosti?

V bioetických otázkách jsme nic nezměnili. Dokonce všichni, kteří kandidují na naší kandidátce, i ti, kteří nejsou členy KDU-ČSL, se jasně zavázali, že nebudou v těchto otázkách hlasovat proti nám. Naopak to byla podmínka, abychom se mohli sejít na jedné kandidátce. Na druhou stranu je nutné říci společnosti, že jsme kompetentní strana, která ví, jaká je cesta ven z finanční a hospodářské krize. To, že chráníme život, o tom nikdo nepochybuje. Nepovažujeme za nutné tesat to do každé stránky našeho programu, protože to držíme a budeme držet.

Nejpalčivější problém dneška je, že státní kasa se propadá stále do většího dluhu, jak chcete konkrétně řešit tento problém?

Musíme udělat pořádek ve veřejných financích a musíme začít šetřit. To není žádný objev. My chceme udělat revizi některých výdajů státu. Například zastavit nesmyslné projekty, jako je tendr na odstranění ekologických zátěží za sto miliard korun. Šetřit můžeme na ministerstvu obrany. Je otázka, zda potřebujeme koupit pronajaté gripeny, když v rámci Aliance si můžeme zajistit bezpečnost vzdušného prostoru letouny britskými či německými.

Musíme udělat pořádek ve veřejných financích a musíme začít šetřit. To není žádný objev. My chceme udělat revizi některých výdajů státu. Například zastavit nesmyslné projekty, jako je tendr na odstranění ekologických zátěží za sto miliard korun. Šetřit můžeme na ministerstvu obrany. Je otázka, zda potřebujeme koupit pronajaté gripeny, když v rámci Aliance si můžeme zajistit bezpečnost vzdušného prostoru letouny britskými či německými. Také se musíme ptát, co a za kolik stát zadává, třeba stavbu dálnic. Ukazuje se, jak se předražuje vše, co stát zadává. Zprůhlednit výběrová řízení a bojovat proti korupci. Sociální dávky se nemají snižovat, ale měly by se zpřísnit podmínky vyplácení, aby nebyly zneužívány. Na straně příjmu mluvíme o spotřební dani z cigaret, alkoholu a hazardu. Například za jeden hrací automat chceme správní poplatek jeden milión korun.

Na druhou stranu nechceme snižovat spodní hranici DPH, musí se zachovat státní příspěvek na stavební spoření. Také je nesmysl tvrdit, že kvůli úsporám bychom měli zrušit ministerstvo pro místní rozvoj. (navrhuje šéf ODS Mirek Topolánek – pozn. red. ). To řekl člověk, který o tom nic neví, protože by tím pádem skončil celý monitorovací systém čerpání peněz z fondů EU. To řekneme komisi, že to vybudujeme znova? V Evropě jsme už švejkové na kvadrát a máme z ostudy kabát. Nejdříve si shodíme vládu, nedokážeme zorganizovat volby v mimořádném termínu a pak chceme zrušit ministerstvo, které nám dává garanci monitorování čerpání prostředků z EU.

V programu píšete, že by bylo záhodno rozpoutat diskusi o postupné islamizaci společnosti. Vy v tom vidíte problém?

Neustále se klade otázka, jestli jsou Češi dostatečně tolerantní a otevření. Já bych chtěl otázku položit jinak: vážení přátelé, kteří jste u nás v Čechách, je pro vás šaría (islámské právo) víc než český zákon, nebo není? Ve vašich rodinách má postavení žena takové, jaké předpokládá český právní řád, nebo vaše náboženství? Tento dialog se má vést. Já chci, aby se tady všichni cítili doma, a doma se v České republice může cítit ten, kdo respektuje naše pravidla, myslím právní řád, naše tradice, kulturu.

Je otázka islamizace na místě? Nevšiml jsem si, že by muslimové, kteří jsou v Česku, vytvářeli nějaké nebezpečí.

Nenechte oddálit řešení problému, tím se stává ten problém komplikovanější. Proto si mj. myslím, že rozhodnutí muslimské komunity v České republice požádat o další mešitu v Brně je třeba ten moment, abychom o tom začali vést dialog.

Není tady spíš problém migrantů z východu?

Žádná migrace není bezproblémová. Ale tady se díváme na svět jiného náboženství, jiné kultury, kterou plně respektujeme, a já říkám: mám hlubokou úctu k islámu. Každého pravověrného muslima si velmi vážím, ale zase se ho ptám, jak se na to dívá on z politického pohledu, protože dnes islám znamená politický fenomén ve světě.

Celý rozhovor čtěte v sobotním Právu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám