Hlavní obsah

ČSSD vyslala Haška jednat s KSČM o předčasných volbách

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Sněmovně se v pátek uskutečnila na popud sociálních demokratů schůzka šéfa Asociace krajů ČR Michala Haška (ČSSD) s předsedou komunistických poslanců Pavlem Kováčikem. Ten Právu řekl, že šlo o pokus hledat společné východisko z předložených alternativ, jak dojít k předčasným volbám. ČSSD přitom prosazuje, aby se volby konaly 9. a 10. října, zatímco ODS, lidovci, TOP 09 a zelení označují za realistický termín 6. a 7. listopadu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD.

Článek

"Jednání s Michalem Haškem bylo krátké, leč intenzivní. Šlo o to pokusit se hledat společné východisko ze všech zatím předložených alternativ a k tomu nacházení by mělo dojít v neděli v poledne na schůzce expertního týmu,“ řekl Právu po jednání s Haškem šéf poslanců KSČM Kováčik.

"Dohodli jsme se, že by bylo dobré, aby i Asociace krajů ČR upozornila na problémy, které případným odložením voleb hrozí v souvislosti se schvalováním státního rozpočtu městům, obcím a krajům,“ sdělil dále.

Komunisté podle Kováčika dopoledne na jednání stranického výkonného výboru přijali usnesení, že KSČM podpoří takové řešení, které v souladu s ústavou povede k co nejrychlejším předčasným volbách.

Návrh ČSSD, který by vedl k původnímu termínu předčasných voleb, tedy 9. a 10. října, považují z ústavního hlediska za rizikový občanští demokraté. "Většina členů expertní komise se přiklonila k první variantě, protože jsme hledali především trvalé a ústavně konformní řešení, které bude konzervativní, a nikoli rizikové. A je zřejmé, že ta druhá varianta má v sobě riziko zakódované,“ uvedl v pátek člen expertní komise a náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám