Hlavní obsah

Topolánek: Listopadový termín voleb je schůdnější

Novinky, jim, vm
Aktualizováno

Předseda ODS Mirek Topolánek ve čtvrtek připustil, že listopadový termín voleb je zřejmě schůdnější než termín říjnový. V každém případě proti němu nemohou být žádné námitky. Nejschůdnější východisko ze současné politické krize je podle šéfa ODS Mirka Topolánka v trvalé změně Ústavy a schválení příslušného zákona. Topolánek ale stále doufá, že Ústavní soud rozhodne včas, do 15. září, a uskuteční se termín říjnový.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Mirek Topolánek na tiskové konferenci

Článek

"Je to lepší, než žádné volby," řekl Topolánek k listopadovému termínu a zdůraznil, že se na variantě shodla ODS s KDU-ČSL, TOP 09 a Stranou zelených. Sociální demokraté jsou ale proti.

Toto řešení nijak neohrožuje volnou soutěž politických stran a taková změna ústavy nemůže vyvolat pochybnosti ÚS. Zmíněný postup může vést k předčasným volbám 6. a 7. listopadu, uvedl Topolánek. "Tato varianta nemůže vzbudit ani stín pochybností,“ hájil Topolánek druhou variantu.

K této variantě politici nepotřebují rozhodnutí Ústavního soudu, přesto je Topolánek přesvědčen, že by měli soudci rozhodnout co nejrychleji.

"My jsme nerezignovali na datum 9. a 10. října, pořád připravujeme volby a vedeme kampaň k tomuto datu. A pokud se do 15. září ta situace nevyřeší z hlediska Ústavního soudu, upneme se samozřejmě k nejbližšímu možnému datu, a to je 6. a 7. listopadu," řekl Topolánek.

Pokud by soudci v nejbližších dnech zrušili svůj původní verdikt či rozhodli, že napadený zákon je v pořádku, stihly by se volby zřejmě v původním termínu.

Tým pracuje na dvou možnostech

Ministerský předseda Jan Fischer řekl, že expertní tým, který politici ustavili, už navrhl dvě možnosti, které by zemi přivedly k mimořádným volbám v nejbližším možném termínu. Jedna varianta počítala s původním termínem v říjnu, druhá s posunem o měsíc právě na listopad.

Jaká varianta ale počítá s říjnový termínem, politici neřekli, podle Fischera ale budí pochybnosti ústavních znalců.

Podle Topolánka listopadová varianta počítá se schválením senátního návrhu na trvalou změnu ústavy, který vznikl z iniciativy občanských demokratů již v roce 1998. 

Melčák: Stížnost k Ústavnímu soudu nestáhnu 

Nezařazený poslanec Miloš Melčák nestáhne svou stížnost k Ústavnímu soudu, ve které se domáhá zrušení zákona zkracujícího současné volební období. "Já absolutně nepočítám s tím, že bych tu stížnost stáhnul. Tím pádem by se to celé znevěrohodnilo," řekl dnes ČTK a Rádiu Česko.

Kdy by mohly být volby
- První varianta vypracovaná expertním týmem počítá s říjnovým termínem voleb. Podle Fischera i Topolánka jsou kolem ní pochybnosti ústavních znalců.
- Na druhé, listopadové, variantě se shodli zástupci ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Strana zelených. Ta vychází ze senátního návrhu na trvalou změnu ústavy, která má zjednodušit pravidla pro rozpuštění Sněmovny. Po Sněmovně se jí bude zabývat v pátek 11. 9. Senát.
- Pokud Ústavní soud zvrátí svůj původní verdikt, jímž v reakci na stížnost poslance Miloše Melčáka odložil konání voleb, nebude nic stát v cestě v uskutečnění voleb 9. a 10. října. Na to se podle ČT spoléhá ČSSD.

Senát bude o sporné ústavní novele o rozpuštění Sněmovny jednat v pátek 11. září. Rozhodl o tom ve čtvrtek senátní organizační výbor na návrh svého předsedy Přemysla Sobotky (ODS). Senátoři předpokládají, že do té doby Sněmovna schválí novelu, jejíž návrh jí horní komora předložila před třemi lety. Poslanci by se měli sejít v úterý. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám