Hlavní obsah

Dryml chce kontrolu kraje z ministerstva financí

Právo, Jiří Ovčáček

Senátor soc. dem. Vladimír Dryml spustil ofenzivu proti vedení Královéhradeckého kraje, ve kterém přitom vládne v koalici jeho domovská ČSSD. Dryml vyzval ministerstvo financí v dopise, který má Právo k dispozici, aby provedlo kontrolu v kraji, a to kvůli podle senátora nedovolené podpoře a porušování pravidel EU provozními dotacemi místním nemocnicím. Dotace mají „zalepit“ dluhy těchto zařízení. Dryml se kvůli problému obrátí také na EU.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dryml

Článek

Senátor podal stížnost na postup kraje „v otázce nedovolené podpory a porušování závazných pravidel EU pro poskytování dotací s hrozbou sankcí ze strany EU“.

Podle Drymla kraj porušuje zákony. Vedení kraje podle něj „dává nedovolenou podporu ve výši desítek miliónů korun různým obchodním společnostem, především ve zdravotnictví, které musí podnikat podle Obchodního zákoníku a jsou nestátními zdravotnickými zařízeními“. Jde o nemocnice, které jsou akciovými společnostmi.

„Na provozní dotaci nemůžete dát vyšší částku než dvě stě, respektive pět set tisíc eur. Což je nějakých pět a půl až 12 miliónů. Více nemůže dát. Tady některým nemocnicím se dává i opakovaně částka ve výši desítek miliónů korun,“ vysvětlil Právu Dryml.

Ministerstvo financí Dryml obvinil, že neplní kontrolní funkci a umožňuje „protizákonně krýt“ veřejnou podporu poskytovanou krajem. Dryml od resortu financí žádá zaslání výsledku stížnosti a kontroly do 30 dnů od obdržení dopisu.

Nemocnice jsou na pokraji krachu?

Jako přílohu listu senátor odeslal i materiál, podle jeho vyjádření dokazující pokus o obcházení zákona. Jde o další krajem navrhovanou neinvestiční dotaci na provoz nemocnic v kraji ve výši 90 miliónů. Tu by měl kraj schvalovat 10. září.

Pro rok 2010 a 2011 se podle Drymla navíc chystají další dotace ve výši 100 miliónů ročně. Od počátku tohoto roku už podle senátora dostaly nemocnice dotaci ve výši 68 miliónů korun.

Dryml Právu řekl, že příloha je oficiálním materiálem, který vypracoval samotný kraj. Uvádí se v něm například, že některé nemocnice vykazují záporný kapitál.

„Zároveň bylo poukázáno na vysoký stav závazků po lhůtě splatnosti a současně nedostatek likvidních aktiv společností,“ píše se v dokumentu s tím, že to ohrožuje „princip časově neomezeného trvání společností“. Jinými slovy řečeno, dluhy by nemocnice mohly stáhnout na dno.

Reklama

Výběr článků

Načítám