Hlavní obsah

Václav Havel volá po změnách, aby se zabránilo povolebním patům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exprezident Václav Havel považuje za důležité, aby se politické strany shodly na trvalé ústavní změně, která usnadní způsob vyhlašování předčasných voleb. Chtěl by ale, aby změna zahrnovala i nástroj, který by zabránil povolebním patům. Uvedl to v prohlášení, které zveřejnil na svém webu.

Foto: ČTK

Bývalý prezident Václav Havel

Článek

"Za stejně důležité, ba ještě důležitější než je usnadnění předčasných voleb, považuji takovou změnu, která by bránila patovým situacím, které k předčasným volbám obvykle vedou. Může jít o drobnou změnu struktury ústavních institucí, o snížení počtu poslanců, nebo o změnu volebního zákona," konstatoval Havel.

Poznamenal, že česká politická scéna se nemůže na změně shodnou dlouhá léta. "Je smutné, že až po sedmnácti letech od vzniku Ústavy a pod tlakem krizové situace jsou politické strany ochotny trvalou ústavní změnu provést," uvedl.

Pro pochybnosti a tázání Ústavního soudu, zda jednorázový ústavní zákon není v rozporu se základními ústavními hodnotami České republiky, má Havel "velké porozumění". Především je ale podle něj třeba čelit příčinám, nikoli následkům.

Na přípravě trvalé změny Ústavy se ve středu dohodli lídři politických stran. Učinili tak potom, co Ústavní soud zpochybnil termín vypsání předčasných voleb. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám