Hlavní obsah

Zemana překvapil Melčákův úspěch u ÚS v prvním kole

Právo, Jiří Ovčáček

Expremiéra a bývalého předsedu ČSSD Miloše Zemana překvapil úterní verdikt Ústavního soudu, kterým odložil vykonavatelnost voleb do Sněmovny.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miloš Zeman

Článek

"Tento verdikt mne překvapil, protože až dosud jsem se domníval, že Ústavní soud nemá právo posuzovat platnost ústavních zákonů, že má pouze právo posuzovat platnost tzv. prostých zákonů. Ale protože nejsem původní profesí právník, tak připouštím, že jsem se zřejmě mýlil,“ řekl ve středu Právu Zeman.

To je zajímavé i v souvislosti s tím, že stěžovatel poslanec Miloš Melčák se Zemanem názorově souzněl a patřil do okruhu jeho podporovatelů. Sedmdesátiletý Melčák patřil k přeběhlíkům soc. dem., kteří zajistili důvěru druhé Topolánkově vládě. Zatímco v únoru 1998 Melčák jednorázový ústavní zákon o rozpuštění Sněmovny podpořil, letos v květnu byl jedním z devíti poslanců, kteří hlasovali proti. 

A co soudí Zeman o řešení cestou trvalé změny ústavy? "Už dlouhá léta nejsem aktivní politik a myslím si, že toto je záležitost aktivních politiků. Samozřejmě souhlasím s názorem, že Ústava není trhací kalendář a neměla by se měnit pokaždé, když to vyžaduje aktuální politická situace,“ sdělil Zeman. 

"To, co mě zajímá, je změna volebního zákona, která by dala širší práva občanům tohoto státu. Politici, bohužel, o rozšíření práv občanů příliš neuvažují, uvažují spíše o svých vlastních zájmech,“ dodal Zeman. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám