Hlavní obsah

Ústavní soud znovu otevřel cestu k předčasným volbám

– Brno • Aktualizováno

Středečním jednáním pléna Ústavního soudu se znovu otevřela možnost stihnout termín předčasných voleb ve dnech 9. a 10. října. Ústavní soudci po tlaku šokovaných politiků a veřejnosti urychlili projednávání a už za týden 10. září posoudí na prvním ústním veřejném slyšení, zda ústavní zákon o rozpuštění Sněmovny v souladu s ústavou. Do té doby soudci přerušili projednávání stížnosti poslance Miloše Melčáka proti předčasným volbám. Novinkám to sdělil mluvčí soudu Vlastimil Göttinger.

Článek

Současně soudci požádali prezidenta Václava Klause a předsedy obou parlamentních komor o rychlé písemné vyjádření. Klaus a zástupci parlamentu se rovněž zúčastní veřejného slyšení.

Až poté se soud vrátí ke stížnosti poslance Miloše Melčáka, zda byla porušena jeho práva či ne. Zároveň dva ústavní soudci z 15členného pléna vyjádřili pochybnosti, zda Melčák má právo podat stížnost a návrh, na jejichž základě soud odložil vykonatelnost voleb. Vyplývá to z odlišných stanovisek Jana Musila a Vladimíra Kůrky k úternímu usnesení soudu o odložení vykonatelnosti. Odlišná stanoviska jsou součástí usnesení a soud je ve středu zveřejnil na svých webových stránkách. Mají pouze akademický význam, klíčové je stanovisko většiny soudců.

Foto: ČTK

Předseda soudu Pavel Rychetský (vpravo), místopředsedkyně Eliška Wagnerová (uprostřed) a soudce Miloslav Výborný na zasedání Ústavního soudu v Brně.

Z urychlení tohoto projednávání plyne, že v případě potvrzení ústavnosti zmíněného zákona by se říjnový termín voleb stihl. V případě, že by Ústavní soud rozhodl o neplatnosti zákona, mohla by přijít na řadu plánovaná trvalá úprava Ústavy, na níž se dohodli šéfové ODS, ČSSD i komunistů na schůzce s Klausem, kde oznámili vznik expertní komise, jež má zákon o předčasných volbách připravit. [celá zpráva]

Ústavní soud přitom bude jednat v den, kdy mají krajské úřady a pražský magistrát rozhodnout o registraci kandidátek pro říjnové předčasné volby. O den dříve mají kandidující strany poslední termín k opravám případných chyb na kandidátních listinách a od Státní volební komise mají dostat volební čísla.

V úterý ÚS odložil vykonavatelnost rozhodnutí prezidenta vyhlásit předčasné volby na 9. a 10. října do té doby, než soudci rozhodnou o oprávněnosti Melčákovy stížnosti na rozpuštění Sněmovny a předčasné volby. Podle Göttingera nelze předjímat, jak soudci rozhodnou.

Největší vliv na rozhodnutí má vždy soudce zpravodaj, který připravuje návrh, o němž pak plénum hlasuje. V tomto případě to je místopředseda soudu Pavel Holländer. Ten dnes ČTK vzkázal, že se k Melčákově stížnosti nebude nijak vyjadřovat.

Ústavní soud svým krokem zvedl vlnu odporu mezi politiky. Začali okamžitě jednat o způsobech, jak plánované předčasné volby zachránit. Mimo jiné vyzvali soud, aby jednal a rozhodl co nejrychleji.

Anketa

Věříte, že se politici dohodnou a volby budou v termínu 9.-10. října?
ano, situace je donutí
70,6 %
ne, spíš se jen začnou hádat
17,5 %
myslím, že na politicích to nezáleží
11,9 %
Celkem hlasovalo 16915 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám