Hlavní obsah

Průzkum OECD: Nejméně oblíbené jsou české školy

Novinky, Luděk Fiala
Paříž

Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) zveřejnila v úterý u příležitosti začátku nového školního roku výsledky rozsáhlého průzkumu, který se zaměřil na situaci dětí a mládeže v třicítce členských zemí. Česká republika si mezi ostatními státy ve většině sledovaných kategorií nevede špatně, v průzkumu oblíbenosti škol však tuzemská vzdělávací zařízení zcela pohořela.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prvňáci zahájili školní docházku 1. září. Otázka, jak dlouho jim nadšení ze školy vydrží.

Článek

Na otázku, zda rády chodí do školy, odpovědělo kladně pouze 11,7 procenta českých dětí, což je nejméně v celé OECD. Průzkumu se zúčastnili chlapci i dívky ve věku 11, 13 a 15 let.

V kategorii 11letých si školní docházku oblíbilo 16 procent děvčat a 14 procent chlapců. S přibývajícími roky obliba školy klesá na devět procent u 13letých i 15letých hochů. Z 13letých dívek má školu rádo 12 procent a z 15letých jen 11 procent žákyň.

Nejraději chodí děti do školy naopak v Turecku. Do lavic rádo usedá 57,4 procenta žáků, což je jediný případ nadpoloviční obliby školní docházky ve sledovaných zemích.

České děti patří mezi nejméně šikanované

Přestože děti v Turecku deklarují největší nadšení ze školní docházky, nejvíce jich ale na druhou stranu zažilo šikanu, a to 25,3 procenta. Přes 20 procent dětí bylo šikanováno ještě v Řecku, konkrétně 22 procent.

Nejméně šikany naopak panuje ve školách ve Švédsku (4,2 procenta), Španělsku (4,7 procenta), na Islandu (5,4 procenta) a v Česku (5,5 procenta). Průměr v zemích OECD přitom činí rovných 11 procent.

Děti ve všech zemích mají obecně tendenci šikanovat víc chlapce než dívky. Mezi 11. až 15. rokem věku většinou děti od šikany upouštějí.

Mládež v zemích OECD
Nejvíc pije alkoholVelká Británie
Nejvíce šikanujeTurecko
NejbohatšíNorsko
Nejlépe vzdělanáFinsko
V nejlepším životním prostředíAustrálie
Nejméně cvičíŠvýcarsko
Nejlépe bydlíNorsko
Nejméně riskujeŠvédsko
Nejvyšší počet sebevraždNový Zéland
Nejraději má školuTurecko
Nejméně ráda má školuČeská republika

Reklama

Výběr článků

Načítám