Hlavní obsah

Teploty příští týden klesnou o deset stupňů, léto se ale v září nevzdá

Právo, ČTK, Václav Pergl

Příští týden klesnou teploty o více než deset stupňů, v pondělí by se měla ručička teploměru vyšplhat nejvýše k šestnáctce. V noci by pak mělo být kolem deseti stupňů. Ochlazovat se začne od čtvrtka, kdy budou ještě letní teploty kolem pětadvacítky. Vyplývá to z týdenního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu.

Foto: Michael Dalder, Právo

Článek

"Je to jako na houpačce. Ráno je velmi chladno, nebo dokonce mrzne a odpoledne máme letní počasí nad 25 stupňů, ba dokonce tropy,“ řekla Právu Dagmar Honsová z Meteopressu.

V úterý má být v Čechách 26 až tropických 30 stupňů Celsia, na Moravě 24 až 28 stupňů, tento den s jasnou oblohou je letos zřejmě posledním letním dnem. Od středy do konce týdne by už mělo být oblačno s deštěm.

Ve středu a ve čtvrtek má být odpoledne od 23 do 27 stupňů Celsia, ale v pátek se očekává ochlazení, které bude provázet i celý víkend. Teploty spadnou v pátek na 20 až 24 stupňů a o víkendu na 18 až 23 stupňů Celsia.

Chladná rána, studené noci 

Od pátku se začne ochlazovat, nejstudenější bude asi pondělí. Na začátku nového týdne by měly nejvyšší denní teploty dosáhnout maximálně 16 stupňů Celsia, nejnižší noční pak kolem deseti. Počasí by se však již mělo vyjasnit, polojasné počasí přinese teploty mírně nad 20 stupňů. Podle dlouhodobé předpovědi by mělo být září teplotně nadprůměrné.

Od 7. do 10. září očekává Meteopress příjemných 17 až 22 stupňů. Podle Honsové by mělo být dále od 11. do 20. září polojasno s občasným deštěm, ráno mlhy a teploty dosáhnou 12 až šesti stupňů, odpoledne 18 až 25 stupňů Celsia. Od 21. do 30. září by měly být ranní teploty mezi devíti až třemi stupni, při vyjasnění přízemní mrazíky. Odpolední teploty by měly být 15 až 20 stupňů, přechodně až 22 stupňů.

"Celé období by mělo být teplotně slabě nadprůměrné a srážkově průměrné,“ uvedla Honsová.

Noci a rána mohou být podzimně chladná, již o uplynulém víkendu dokonce někde meteorologové zaznamenali přízemní mrazíky, připomíná ČHMÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám