Hlavní obsah

Žokeje, taekwondistu i hokejistu čeká zápas o Sněmovnu

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řady inženýrů, právníků či lékařů, ze kterých se skládá Sněmovna, by mohlo po letošních volbách rozšířit několik bývalých i současných sportovců či sportovních funkcionářů. Na kandidátkách stran lze najít hokejistu, fotbalistu, žokeje i pořadatele Velké pardubické.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Žokej Josef Váňa kandiduje za TOP 09

Článek

Pokud se do Sněmovny dostanou, mohou se čeští vrcholoví i amatérští sportovci těšit, protože skoro všichni adepti na poslance slibují pro sport něco udělat.

Utkají se tři bývalí zmocněnci pro MS

Největší šance mají sportovci za ČSSD. Z prvního místa v Libereckém kraji obhajuje jediný bývalý vrcholový sportovec v současné Sněmovně Pavel Ploc.

Stříbrný skokan z olympiády v Calgary slíbil svým spoluobčanům zlepšit školství a rozvíjet zimní sporty. Jako poslanec neúspěšně prosazoval speciální důchody pro olympioniky.

S Plocem zkříží meč lídr lidovců Roman Kumpošt, odvolaný hlavní organizátor zimního mistrovství světa v Liberci. Ten vstoupil do kampaně s tím, že financování mistrovství světa, které po něm převzala Kateřina Neumannová, by zasloužilo pořádnou inventuru. „Financování sportu je složité, určitě bych chtěl pracovat na jeho zjednodušení,“ řekl Právu Kumpošt.

Pikantní je, že proti Kumpoštovi v Liberci kandidují dva bývalí vládní zmocněnci pro pořádání zimního mistrovství. Za ODS na druhém místě Tomáš Hasil a za soc. demokraty na třetí příčce Michal Kraus.

Šlégr myslí na mladé

Dalším žhavým kandidátem je litvínovský obránce Jiří Šlégr, který je dvojkou na Ústecku hned za šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem. Veterán NHL chce jako poslanec shánět peníze na vybudování středisek pro mládežnický sport.

„Jsou děti, které by mohly mít úspěch, ale jejich rodiče nemají dost peněz. Rád bych, aby se mohly věnovat sportu ve střediscích jako dřív, aby byly fondy na provoz takových zařízení,“ uvedl pro Právo.

Do Sněmovny se jistě dostane i pražská jednička soc. dem. a stínový ministr obrany Petr Hulinský a zakladatel prvního oddílu taekwonda v ČR a držitel pátého danu (v ČR šestý nikdo nemá).

Ten chce oživit neúspěšný pokus kolegy Ploce na renty pro úspěšné sportovce. „Je to jedna z cest, jak podpořit lidi, kteří se snažili vnést Českou republiku do povědomí světa a kteří musí často žít z osmitisícovým důchodem,“ řekl Hulinský.

Přeskáče do křesla Váňa za TOP 09?

Také mezi kandidáty TOP 09 je řada sportovců. Kapitán FC Baník Ostrava Martin Lukeš startuje z devátého místa moravskoslezské kandidátky.

Na Karlovarsku bude z desátého místa kandidovat žokej Josef Váňa. Ten stále holduje jezdeckému sportu a o místo ve Sněmovně příliš nestojí a s novináři příliš nekomunikuje.

„On by ve Sněmovně nezůstal, i kdyby tam pomocí preferenčních hlasů přeskákal. Chtěl jako osobnost jen podpořit myšlenku TOP 09,“ řekl Právu náčelník Horské služby z Božího Daru Rudolf

Chlad a také kandidát TOP 09.

Od koní do Sněmovny by se chtěl dostat i architekt Miroslav Petráň, který je zároveň předsedou představenstva Dostihového spolku, jenž pořádá Velkou pardubickou.

Petráň kandiduje za stranu Věci Veřejné jako jednička v Pardubicích. „Nelíbí se mi, jak se rozdělují daňové výnosy vydělané v místě a obce kvůli tomu často stojí nad okrajem bankrotu. A chci s tím něco dělat,“ řekl Právu Petráň.

Komunisté a občanští demokraté se žádnými sportovními hvězdami pochlubit nemohou. Mluvčí ODS Martin Kupka ale objevil na 21. místě středočeské kandidátky ředitele školy Radka Pařeza, který je mj. profesionální fotbalový trenér, a pardubickou čtrnáctku Alenu Stránskou, jednatelku Sokola v Heřmanovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám