Hlavní obsah

ČSSD vede žebříček preferencí, neztratila se ani TOP 09

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté jsou podle srpnového průzkumu STEM zpět v čele žebříčku předvolebních preferencí. Hlas by jim dalo 29 procent lidí. Druhá ODS by skončila za nimi o pět procentních bodů s 24,1 procenta hlasů. Trend z jiných průzkumů potvrdila i TOP 09. I ona by se do Sněmovny dostala. STEM jí přisuzuje 6,8 procenta hlasů.

Foto: Kamila Slavíková, Novinky

Článek

Číslo je o trochu nižší, než straně Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska přisoudily jiné průzkumy. V těch mělo nově vzniklé uskupení přes 10 procent hlasů. [celá zpráva]

Na stabilní pozici zůstávají komunisté, hlas by jim dalo 11,2 procenta. Pětiprocentní hranici by překonala i KDU-ČSL s 5,7 procenta.

Podle STEM se po červnovém "volebním výkyvu" vrátila situace zpět do květnového stavu. I tehdy průzkumy favorizovaly ČSSD. Červnové volby do Evropského parlamentu ale vyhrála ODS, která na začátku prázdnin ve volebních modelech levicovou stranu předstihla.

Pokud by se čísla preferencí přepočetla na volební model mandátů, dostala by ČSSD 78 křesel, ODS by jich měla 66. Sociální demokraté by byli jedinou stranou, která by byla schopná sestavit většinovou koalici. ODS by podle současných čísel mohla utvořit jen většinovou velkou koalici.

Vývoj počtu mandátů podle volebního modelu STEM
stranakvětenčervensrpen
ČSSD897978
ODS667966
KSČM283128
TOP 09--16
KDU-ČSL101112
SZ7--

Sociálním demokratům, ačkoliv jim čísla v preferencí rostla, jeden mandát ubyl. Vliv na to má právě vstup další strany do hry.

Agentura STEM přiznala, že "překlad" čísel není jednoduchý. "Lze jen obtížně zjistit, zda se dotázaní voleb skutečně zúčastní, zda volební motivace bude podobná jako v minulých volbách, či zda se do výsledku budou promítat emoce na poslední chvíli," uvedl STEM.

Číslo preferencí není tak přesné jako volební model, hlasy těch, kteří by volit nešli, či volit půjdou, ale neví, komu dají hlas, se rozpočítávají mezi ostatní strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám