Hlavní obsah

Vítěz by po volbách měl sestavit menšinovou vládu, míní Sobotka

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý muž ČSSD Bohuslav Sobotka v pátek představil plán, jak po volbách sestavit vládu. Nejvhodnější by podle něj bylo, aby vznikl menšinový kabinet vítězné strany. Ostatní by to měly přijmout.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Poslanci ČSSD Bohuslav Sobotka, Jiří Paroubek, David Rath, v pozadí Jiří Dolejš (KSČM)

Článek

"Politické strany, které nezvítězí, by měly umožnit té vítězné straně sestavit vládu,“ řekl včera Právu Sobotka. "V době, kdy prožíváme velké dopady hospodářské krize, si nemůžeme dovolit nějaká složitá několikaměsíční povolební vyjednávání,“ vysvětlil Sobotka.

Na otázku, zda jeho stanovisko platí, i kdyby vyhrála jiná strana než ČSSD, uvedl, že po volbách bude nutné nalézt "nějaký modus vivendi“ právě s ohledem na krizi. Soc. dem. by podle něj takový model mohla respektovat.  

Dlouhodobým příznivcem ustavení menšinové vlády vítězné strany je přitom expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman. Tento model funguje již nyní například ve Středočeském kraji, kde vládne jednobarevná vláda soc. dem. s tichou podporou komunistů. 

Sobotka se vyjádřil i k možné povolební spolupráci své strany s TOP 09, která výrazně poskočila v preferencích Factum Invenio. k takové spolupráci je skeptický.

Pro koalici s TOP 09 by bylo třeba velké ústupky

"Vzhledem k tomu, že je nepravděpodobné, že TOP 09 překročí pětiprocentní hranici, respektive je to velmi nejisté, tak nechci příliš spekulovat o nějaké možnosti koaliční spolupráce. Jak jsem si přečetl program této politické strany, myslím, že jsou tam poměrně velké rozdíly mezi politikou soc. dem. a TOP 09. Překonání těchto rozdílů by vyžadovalo velké ústupky ze strany Kalouska a Schwarzenberga,“ řekl Sobotka.

ČSSD také v pátek v tiskovém prohlášení zpochybnila čtvrteční výsledky internetového průzkumu Střediska analýz a empirických průzkumů (SANEP). Označila je za "netransparentní a nevěrohodné“. 

Podle SANEP by ČSSD a ODS dostaly shodně kolem 31 procent hlasů. Mluvčí SANEP Oldřich Zajíc kritiku podle ČTK odmítl s tím, že výsledky střediska jsou velmi přesné a trendy často později potvrzují i jiné agentury. Není to přitom poprvé, kdy soc. dem. zpochybňuje průzkum, jehož výsledky se jejím představitelům nelíbí. Tentokrát se straně nelíbilo, že do průzkumu nebyli zahrnuti lidé nad 65 let věku, kromě toho údajně velká část voličstva ČSSD nepoužívá internet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám