Hlavní obsah

Kovářová i Pecina by u vlády rádi zůstali i po volbách

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některým bývalým členům vlády mohou přibývat vrásky na čele. Ačkoli o tom veřejně nechtějí příliš hovořit, připouštějí, že v úřednické vládě Jana Fischera jim mohli vyrůst konkurenti s politickými ambicemi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

A není vyloučeno, že po volbách by mohli ve svých funkcích zůstat a vystrnadit tak tzv. profesionální politiky.

Funkce člena vlády se zalíbila ministryni spravedlnosti Daniele Kovářové (nominovaná ODS) a ministru vnitra Martinu Pecinovi (za ČSSD). Oba to již dali veřejně najevo. Ambice Kovářové se nezamlouvají jejímu předchůdci Jiřímu Pospíšilovi (ODS).

Kovářová nedávno přiznala, že se šéfem ODS Mirkem Topolánkem už mluvila, prý o tom, jak vidí současnou a budoucí politickou situaci. "Věřím, že volby dopadnou dobře a vyhraje ODS,“ řekla tento týden v Rádiu Česko. 

A na otázku Práva, zda by ráda zůstala coby ministryně spravedlnosti, včera uvedla: "Nebráním se žádné nabídce. To znamená, že vůbec ani tuto možnost nevylučuji. Počkáme, jak dopadnou volby, ale jinak samozřejmě jsem voličem ODS.“

Pospíšil vzkazuje: Voliči se vyjádří

Pospíšil na Kovářovou tak trochu nasazuje. Pro Právo i on uvedl, že se nebrání žádné nabídce. "Počkejme, jak dopadnou volby, já to teď neřeším,“ podotkl Pospíšil na otázku Práva, jak odhaduje své šance stát se znovu ministrem spravedlnosti.  

Neodpustil si nicméně šťouchanec do své nástupkyně, když prohlásil: "Je teď na voličích, aby nám politikům vydali účet a na to tak trochu paní ministryně zapomíná.“ 

Pospíšil, který je sněmovním lídrem ODS na Plzeňsku, tak zjevně narážel na fakt, že zatímco politici musí nejdříve projít volebním křtem, tzv. nestraničtí ministři žádný mandát od voličů nemají. Jenže je otázkou, zda i šéfové stran, kteří mají rozhodující slovo při výběru ministrů, tento argument berou vážně.

Na otázku, zda cítí v Kovářové konkurenci Pospíšil odpověděl: "O její činnosti na ministerstvu si může udělat obrázek každý sám.“ 

Není tajemstvím, že Pospíšil, který se po celou dobu své ministerské funkce snažil chovat víc jako odborník než jako stranický politik, nepatří k blízkým spojencům šéfa Topolánka. Na otázku Práva, zda cítí podporu předsedy ODS, uvedl: "To neumím říci, s panem předsedou jsem se nebavil.“ 

Bublan to neřeší

Na výsledek voleb odkázal také bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD). "Je možné, že by to mohl být Pecina, ale já to zatím neřeším,“ odpověděl exministr na otázku Práva, zda počítá s tím, že by případně na vnitru zůstal Pecina.

Jestli můj zaměstnavatel, kterým je a bude politická reprezentace tohoto státu, mně nabídne nějaké zajímavé místo, určitě předem neříkám ne.
Martin Pecina

V soc. dem. se přitom již delší dobu říká, že pokud strana vyhraje volby, Pecina by mohl ve své funkci pokračovat, byť není členem strany. Sám Pecina opakovaně v médiích potvrdil, že by případnou nabídku přijal, i když se do ČSSD nechce vracet. Tuto stranu opustil poté, co se stal šéfem antimonopolního úřadu. 

"Jestli můj zaměstnavatel, kterým je a bude politická reprezentace tohoto státu, mně nabídne nějaké zajímavé místo, určitě předem neříkám ne,“ řekl před časem Pecina.

Bublan šéfem justice?

Předseda soc. dem. Jiří Paroubek ale podobné informace nechce komentovat. "O tom je předčasné mluvit,“ řekl také již dříve Právu. 

V soc. dem. znějí informace, podle kterých by mohlo být za určitých okolností volné místo šéfa spravedlnosti a není vyloučena Bublanova nominace. Stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová podle dobře informovaných zdrojů s touto funkcí kvůli nepříliš dobrým vztahům s Paroubkem nepočítá.

Navíc by se ráda případně vrátila na Nejvyšší státní zastupitelství, odkud ji právě Paroubkova vláda na nátlak tehdejšího unionistického ministra spravedlnosti Pavla Němce odvolala. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám