Hlavní obsah

Modrá planeta je v ohrožení, bojí se prezident Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus v pátek představil svou novou knihu na téma globální oteplování. Znovu v ní především varuje před údajnou hysterií kolem změn klimatu. Kniha dostala název Modrá planeta v ohrožení. Navazuje na Klausův předchozí text ke stejnému tématu - Modrá, nikoli zelená planeta, který vyšel před dvěma lety.

Článek

Klaus při vedení knihy zdůraznil, že se svými názory na globální oteplování zdaleka není osamocen. "Nikoliv politicky nekorektní, ale mainstream, už je to tuctový názor a tímto směrem je třeba to posouvat. Ti druzí se dostávají do velmi opožděného pohledu," prohlásil.

Je zřejmé, že ekologisté nechtějí změnit klima. Chtějí změnit nás a naše chování. Přejí si nás kontrolovat a ovládat.
Václav Klaus, prezident ČR

V předmluvě k nové knize český prezident píše, že nesouhlasí s tím, aby byla "sporná myšlenka globálního oteplování a ještě daleko spornější myšlenka dominantního vlivu člověka na globální klima a na globální teplotu zneužívána k dalšímu radikálnímu vstupu státu a politiky do lidské společnosti". S touto "falešnou doktrínou" je podle něj třeba dál bojovat.

Prezident dlouhodobě hovoří v souvislosti s globálním oteplováním o hysterii, která je daleko větší hrozbou než samotná klimatická změna. V ohrožení je podle něj svoboda a prosperita, nikoli podnebí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus představil svojí novou knihu Modrá planeta v ohrožení

"Je zřejmé, že ekologisté nechtějí změnit klima. Chtějí změnit nás a naše chování. Přejí si nás kontrolovat a ovládat," napsal v knize Klaus.

Klimatologové varují: bude tepleji

Zpráva Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) z roku 2001 předpovídá, že do roku 2100 naroste průměrná teplota na planetě o 1,4 až 5,8 stupně Celsia proti stavu v roce 1990. Zpráva zároveň konstatovala, že růst teploty způsobuje především činnost člověka, hlavně vypouštění skleníkových plynů do ovzduší. Podle Klause ale i ze zpráv IPCC vyplývá, že náklady na snižování emisí by byly daleko větší, než kdyby se lidé vyrovnali s předpovídaným oteplením.

V prosinci se v Kodani mezinárodní společenství pokusí navázat na kjótský protokol, který zavazuje průmyslové státy, aby do roku 2020 snížily v průměru o pět až sedm procent emise skleníkových plynů, a dosáhnout dohody o dalším snižování emisí skleníkových plynů. Snahou navrhovatelů je snížit tyto emise ve světě o nejméně 50 procent do roku 2050. Klaus dnes novinářům řekl, že kdyby chtěl provokovat, mohl by svou knihu označit za "malý příspěvek ke kodaňské konferenci".

Greenpeace žádá rychlejší opatření

Křest Klausovy knihy využili i aktivisté Greenpeace k apelu na politiky. Dopoledne na věž Staroměstské radnice vyvěsili transparent s upozorněním, že do kodaňské konference o změnách klimatu zbývá přesně sto dní a je třeba konat.

"Pan prezident má samozřejmě pravdu, když tvrdí, že příroda i lidstvo se změně klimatu dokážou přizpůsobit. Cena, kterou za to zaplatí miliony lidí zejména z chudých zemí, bude ale strašná," uvedl člen Greenpeace Jan Rovenský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám