Hlavní obsah

Muže, který útočil na Topolánka, na webu zdraví šifrou Heil Hitler

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naslouchavou, diplomatickou, klidnou, stydlivou a urovnávací povahu má prý 30letý Martin Hofman, jeden ze čtveřice mužů, kteří před týdnem napadli vejci a možná i kameny předsedu ODS Mirka Topolánka.

Článek

Tvrdí to alespoň ve svém profilu na internetovém portálu Lide.cz, který je volně přístupný. Jeho obsah přitom jen dosvědčuje tvrzení hnutí Antifa, které pachatele útoku na Topolánka označilo za bývalé či dosavadní příznivce krajní pravice.

Obchoduje s pitbulteriéry

Mezi 123 fotografiemi, jimiž se Hofman prezentuje, jsou kromě jeho oblíbených pitbulteriérů, s nimiž obchoduje, také snímky dokládající sympatie k extrémní pravici.

Jde například o portrét Davida Lanea, amerického rasistického guru, který byl v 80. letech odsouzen na 150 let za vraždu židovského rozhlasového moderátora. Mezi své přátele na webu Hofman řadí i muže, který mezi své portréty zařadil pro změnu vlastní průkaz člena Dělnické strany, o jejíž zákaz zatím marně usiluje ministerstvo vnitra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dva muži, kteří se přiznali k útoku na Mirka Topolánka.

„Můj velkej brácha, můj vzor kterej mi ukázal smysl života za kterej stojí bojovat. Díky ti 88,“ oslovuje Hofmana na stránkách šifrou pro nacistický pozdrav anonymní kamarád Bear, na jehož profilu převládají fotografie zbraní.

„Opravdu se nebudu k ničemu vyjadřovat. Budu se držet rady své právní zástupkyně,“ řekl Právu včera Hofman.

Odmítl reagovat i na středeční zjištění, že jako pořadatel pracoval na loňském pohřbu Václava Kočky mladšího. [celá zpráva]

Baví ho auta

„Kde pracuje nebo s kým sympatizuje můj klient, je jeho věc,“ konstatovala právní zástupkyně všech čtyř mužů Klára Slámová. A že má Hofman mezi přáteli sympatizanty krajní pravice? „Copak činnost Dělnické strany není legální?“ odpověděla otázkou advokátka.

Na webu o sobě Hofman dále zveřejnil, že pracuje na volné noze, má základní vzdělání, baví ho auta nebo internet.

Za své motto na svém profilu uvedl: „Mou ctí je věrnost.“ K položce životní cíl napsal „kamikadze“.

Martin Hofman je jedním ze čtyř mužů, kteří se tento týden v Praze přiznali policii, že minulý pátek v Hustopečích nedaleko Brna napadli vejci expremiéra Topolánka. Ten bezprostředně po incidentu oznámil, že byl zraněn kamenem. Policie zatím žádnou variantu nepotvrdila.

Útočníci tvrdí, že si je na „vyvolání rozruchu“ najal někdo z volebního týmu ODS, podle některých občanských demokratů, například místopředsedy strany Davida Vodrážky, naopak mohlo jít o akci ČSSD. Policie chce objednatele identifikovat podle videozáznamů z koupaliště, kde k incidentu došlo, a výpovědí dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám