Hlavní obsah

Pozice ODS a ČSSD jsou vyrovnané, TOP 09 by měla 11 procent

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Volební preference obou hlavních rivalů předčasných voleb jsou vyrovnané. Během srpna si výrazně polepšila pouze strana TOP 09. Vyplývá to z internetového průzkumu agentury Sanep, která se politickými šetřeními pravidelně nezabývá.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

ODS by koncem srpna dalo hlas 31,6 procenta dotázaných, což je o půl bodu méně oproti obdobnému šetření ze začátku tohoto měsíce. Druhá soc. dem. je na tom s 31,4 procenty stejně.

Rozdíl je v rámci statistické chyby, kterou agentura uvádí ve výši +/- 2,5 procenta. ČSSD si nepatrně polepšila (+0,6 %). O půl bodu naopak spadli třetí komunisté s 12,8 procenty.

TOP 09 si polepšila o 1,9 bodu a nyní by jí dalo hlas 11,1 procenta. Je to více než dvojnásobek zisku lidovců, od nichž odešel zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. KDU-ČSL se ocitla jen těsně nad pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny, volilo by ji 5,4 procenta (-0,5 %). Naopak Strana zelených by s 2,5 procenty (+0,4 %) do parlamentu neprošla.

Průzkum proběhl mezi 24. a 26. srpnem mezi 8 630 dotázanými ve věku od 18 do 65 let. Čísla volebních preferencí nejsou tak přesná jako volební model. Hlasy lidí, kteří k volbám nepůjdou nebo zatím neví, koho volit, se u nich přepočítávají rovným dílem mezi strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám