Hlavní obsah

TOP 09 navrhuje odečty z daní za hlídání dětí a domácí práce

– Praha
Právo, Oldřich Danda

TOP 09 představila ve čtvrtek svůj ekonomický program. Jeho hlavním motem je důrazné šetření státních výdajů a nezvyšování daní. Dalším bodem je reforma důchodů a zdravotního systému, které počítají s větší spoluúčastí. Nová strana myslí i na podporu lidí, kteří chtějí pracovat. Navrhují pro každého odečitatelný paušál za dopravu do práce a také možnost odpočtu nákladů „na služby spojených s hlídáním dětí a domácími pracemi“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek představil ekonomický program, s nímž půjde Top 09 do předčasných voleb.

Článek

Podle zakladatele strany a hlavního tvůrce programu TOP 09 Miroslava Kalouska jejich návrhy počítají s tím, že pokud by byl dvouprocentní růst ekonomiky, tak by bylo možné hospodařit s vyrovnaným rozpočtem.

Daně zvyšovat nechtějí. Dědictví a dary by pak podle nich měly být daněny jako jiné příjmy, ovšem s tím, že by této povinnosti byly ušetřeni rodinní příslušníci až do druhého kolene. Stát by se měl o pětinu uskromnit a snížit provozní náklady: šetřit by se mělo na mzdách a podpora neziskových organizací by se měla dít více na úkor evropských fondů.

Přísní naopak chtějí být ve vyplácení sociálních dávek. „Přídavky na děti navrhujeme nahradit vyšší slevou na dani na dítě u daně z příjmu fyzických osob, včetně vyššího daňového bonusu,“ řekl Kalousek novinářům. Mělo by to motivovat nezaměstnané hledat si rychle práci. Propadu na dno by měl bránit sociální systém.

Také nezaměstnaní by měli za vlády TOP 09 těžší život. „Na vyšší podporu by neměl mít nárok ani ten, kdo odmítne pracovní místo nabízené mu úřadem práce,“ stojí v programu TOP 09. Výplata by měla být spojená s rekvalifikačními kursy a odpracováním 20 hodin týdně pro obec. Ušetřit by stát měl na zkrácení státní podpory na stavební spoření.

Banální choroby za úplatu

Zdravotnictví podle TOP 09 není dále možné financovat bez spoluúčasti. Pacienti by si měli podle Kalouska platit banální choroby, aby se ušetřilo na závažná onemocnění. „Zpoplatnění triviálních chorob je sociálnější model, než mít acylpyrin zadarmo a dva roky čekat na bypass,“ uvedl Kalousek.

Na důchody by si měli lidé spořit dvěma způsoby. Buď celých 28 procent, které se platí dnes, platit do státního penzijního fondu a být odkázán na výplatu od státu. Nebo větší část – 24 procent platit do průběžného systému a čtyři procenta do kapitálového fondu. Podmínkou by ale bylo, že ten, kdo by chtěl šetřit kapitálově, by navíc dvě procenta odváděl svým rodičům, pokud by je měl. „Byl by to benefit pro ty, kdo vychovali hodně pracovitých dětí,“ poznamenal Kalousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám