Hlavní obsah

Ze zisků ČEZ by se podle ODS měly zaplatit domácí elektroměry

Právo, luk
Praha

ODS ve středu slíbila, že bude chtít ze zisku polostátní elektrárenské společnosti ČEZ vybavit domácnosti zařízením, které umožní zjistit celkovou momentální spotřebu elektrické energie.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Přístroj, který se už používá například v Británii pod názvem Wattson, umožňuje zjistit momentální spotřebu. Podle prvního místopředsedy ODS Davida Vodrážky tak ze zkušeností některých zemí Evropské unie lze ušetřit až 25 procent nákladů na energii.

Přístroj funguje bezdrátově, takže jeho instalace kdekoli v bytě nevyžaduje žádné zvláštní zásahy. Krabička poskytuje údaje o spotřebě včetně vyčíslení v korunách. Při nízké spotřebě svítí modře, při vysoké červeně. Cena se pohybuje kolem 2500 korun.

ODS podle Vodrážky nechce čekat, až začne ČEZ po roce 2013 instalovat tzv. chytré elektroměry, které jsou prvním krokem k vybudování chytré elektrické sítě. Dodal, že pro lidi bude navíc pohodlnější obsluhovat systém Wattson než elektroměr.

ODS také ve středu uvedla, že Česko musí být energeticky soběstačné, čehož lze nejlépe dosáhnout dalším rozvojem jaderné energie a důrazem na obnovitelné zdroje. „Česká republika nemůže být nadále závislá výhradně na uhelných elektrárnách. Cesta k lepší energetické bezpečnosti vede přes úspory ve spotřebě,“ uvedl senátor za ODS a bývalý ministr životního prostředí Bedřich Moldan.

Reklama

Výběr článků

Načítám