Hlavní obsah

ODS v předvolební kampani podpoří Strana soukromníků a US-DEU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ODS před volbami podpoří dvě malé strany, v pražském sídle volebního štábu vystoupí spolu s šéfem ODS Mirkem Topolánkem předseda Strany soukromníků Rostislav Senjuk a předseda někdejší vládní US-DEU Jan Černý. "Půjde o jejich prezentaci pohledu na (červnovou) výzvu ODS," řekl první místopředseda ODS David Vodrážka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nový druhý muž ODS David Vodrážka

Článek

Před prázdninami občanští demokraté vyzvali pravicové subjekty, aby se před volbami spojily, a zamezily tak posílení levice. Topolánek tehdy dopisem vyzval ke spolupráci před volbami tři desítky nelevicových subjektů, kromě stran také neziskové organizace, sdružení či zájmové skupiny.

Ve čtvrtek se tak na jednom pódiu sejdou zástupci dvou někdejších rivalů. US-DEU vznikla odštěpením od ODS koncem 90. let, kdy ODS vedl současný prezident Václav Klaus. Později měli unionisté zastoupení ve vládě Josefa Tošovského, vládli i v koalici s ČSSD a KDU-ČSL, mezi marginální strany propadli ve volbách 2006.

Během více než deseti let od takzvaného sarajevského atentátu se zejména US-DEU personálně změnila, loni její lidé kandidovali do krajských zastupitelstev v koalicích s dalšími malými subjekty.

Výzvu odmítly například Evropská demokratická strana (EDS) bývalé europoslankyně Jany Hybáškové, která uzavřela dohodu o volební spolupráci s KDU-ČSL, a také strana Věci veřejné, která sama zorganizovala předvolební integraci několika menších stran napravo od středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám