Hlavní obsah

Melčák podal ústavní stížnost proti zkrácení volebního období

Aktualizováno

Nezařazený poslanec Miloš Melčák podal ve středu ústavní stížnost proti zákonu o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny a rozhodnutí prezidenta o vyhlášení předčasných voleb. Novinkám to potvrdil generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek. Podle odborníků na ústavní právo však Melčákova stížnost by volby ohrozit neměla.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Miloš Melčák.

Článek

"Žádost byla doručena osobně, dnes (ve středu, pozn. red.) po 13. hodině. Zatím nebyla stížnosti přidělena spisová značka, takže další postup nelze předjímat," dodal Langášek.

Případný rozsudek ÚS by měl vliv na konání předčasných voleb, jejichž termín stanovil prezident Václav Klaus na 9. a 10. října letošního roku.

Odborník na ústavní právo a poslanec ČSSD Zdeněk Jičínský je přesvědčen, že Melčákova stížnost nemůže konání voleb ohrozit. "Nevím, v čem by mohl (soud) shledávat neústavnost zkrácení volebního období," řekl Jičínský. "Samozřejmě že lze říci, že poslanci byli voleni na celé volební období, ale to neznamená, že dodržení jejich volebního období je nějakým jejich ústavním právem," zdůraznil.

Poslankyně ODS ze sněmovního ústavně právního výboru Eva Dundáčková pokládá za možné, že soud rozhodne, že poslancům budou nahrazeny jejich mzdy od předčasných voleb až do termínu, kdy se měly uskutečnit řádné volby. "Myslím, že předčasné volby to neohrozí. Spíše je to spor o výkon mandátu a o to, jestli je možné ho zkrátit ve vztahu k náhradě škody, což by byly platy poslanců. Pokud by Ústavní soud do 9. října rozhodl, že se zákon ruší, tak by pokračovala stávající Poslanecká sněmovna," řekla Dundáčková. "Já se ale obávám, že tak rychle nerozhodne. Ze strany Ústavního soudu je to důležité rozhodnutí, protože si taky nemyslím, že by sněmovna měla sama sobě zkracovat období," dodala.

Podle experta na ústavní právo Václava Pavlíčka není v kompetenci Ústavního soudu posuzovat ústavní zákon, proti kterému Melčákova stížnost směřuje. "Ústavní soud rozhoduje o shodě či rozporu zákona s ústavou," řekl ČTK Pavlíček. Podle něj neexistuje v ČR instituce, která by stížnost posoudit mohla. "Nikdo nemůže přezkoumávat, co ústavodárce, tedy parlament, rozhodne," dodal profesor ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Melčák působí ve Sněmovně coby nezařazený poslanec. Poslancem byl mezi lety 1996-98 a nyní je členem PS nepřetržitě od roku 2002. Pokaždé byl zvolen na kandidátce ČSSD. Ze strany byl vyloučen poté, co spolu s Michalem Pohankou umožnil vznik koaliční vlády premiéra Mirka Topolánka.

Reklama

Výběr článků

Načítám