Hlavní obsah

Stovky akademiků protestovaly proti „tunelování vědy“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Několik stovek akademiků a příznivců vědy a výzkumu, zejména mladých lidí, zaplnilo v úterý odpoledne Palachovo náměstí před filozofickou fakultou UK v Praze. Za zvuku dechové kapely měli nad hlavami desítky transparentů. Stop tunelování vědy, Věda žije či Vražda české vědy. Organizátoři počet účastníků odhadli na dva tisíce, policie mluvila o osmi stovkách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stovky odpůrců krácení rozpočtů na vědu a výzkum protestovali na Palachově náměstí v Praze.

Článek

Jde o první protest, který organizují zástupci fóra Věda žije!, které protestuje proti snížení rozpočtu Akademie věd do roku 2012 o polovinu.

„V důsledku schváleného návrhu Rady, pro výzkum a vývoj a inovace, poradního orgánu vlády ČR, by měl být snížen základní rozpočet Akademie věd meziročně cca o 20 procent, tedy v průběhu tří let o více než polovinu, to je perspektiva, která znamená téměř jistou likvidaci pro jakoukoli organizaci, tím spíše pro Akademii věd, protože bude zásadně omezena její konkurenceschopnost v soutěžení o účelovou podporu i kapacita pro spolupráci s aplikovanou sférou,“ stojí v prohlášení fóra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na demonstraci přišel i lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Požadujeme po premiérovi Janu Fischerovi, aby Radu pro výzkum a vývoj rozpustil,“ zvolali mezi dav za hlasitého potlesku zástupci fóra z řad akademiků. Ze třinácti členů jsou v ní totiž pouze dva zástupci Akademie věd.

Víc textu, víc peněz

Akademikům vadí i způsob, jak jsou obory ohodnoceny. Fyzika, biologie, archeologie atd. byly novým systémem hodnocení vědecké práce naházeny do jednoho pytle.“

Úspěšnější je podle nové metodiky hodnocení ten, kdo více píše bez zřetele na to, co a kde publikuje. Tento systém reformy vědy a výzkumu předložila právě kritizovaná Rada pro výzkum, vývoj a inovace.

Demonstraci podpořil například ředitel Národního divadla Ondřej Černý nebo kněz Tomáš Halík a také šéf strany TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Ve fóru Věda žije! jsou tři čtvrtiny zaměstnanců Akademie věd. Na úterní demonstraci se sešli hlavně mladí lidé, svolali se přes portál Lidé.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám