Hlavní obsah

ODS plánuje elektronické volby a změnu volebního systému

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Občanští demokraté chtějí v České republice zavést elektronické volby. Poprvé by se měl projekt spustit za čtyři roky. Hodlají také změnit volební systém v ČR. Na tiskové konferenci to v úterý oznámili místopředseda strany Ivan Langer a šéf poslaneckého klubu Petr Tluchoř.

Článek

Podle Langera by se měl projekt otestovat již v senátních volbách v roce 2012, ostrý start by měl nastat v parlamentních volbách o rok později. Volit by se dle ODS mohlo buď prostřednictvím internetu nebo za pomoci volebních terminálů.

ODS si od elektronických voleb slibuje zvýšení volební účasti, zrychlení sčítání hlasů i finanční úspory.

Langer připomněl, že projekt elektronických voleb začalo ministerstvo vnitra pod jeho vedením připravovat ve spolupráci s Českým statistickým úřadem již loni. Konečné slovo o tom, zda budou lidé volit elektronicky, však bude mít parlament.

Konec nestabilním vládám

Tluchoř dodal, že strana hodlá také prosadit změnu volebního zákona a reformu volebního systému, který by posílil většinové prvky a zabránil volebním patům a celkové nestabilitě. V této souvislosti by mohlo dojít i ke změnám Ústavy.

Langer také představil témata a náměty, které straně doporučili v rámci webových dotazníků občané. Jedná se například o úpravu regulačních poplatků ve zdravotnictví, systém daňových úlev pro podniky vycházející vstříc rodičům v péči o potomky či penzijní reformu.

ODS znovu odmítla, že by stála za útoky na Topolánka

Strana se na tiskové konferenci také znovu vyjádřila k incidentu z minulého týdne, při němž byl zraněn předseda Mirek Topolánek. Mluvčí Martin Kupka odmítl, že by za útoky na Topolánka stál někdo z ODS, jak tvrdí útočníci. [celá zpráva]

Mluvčí také zdůraznil, že strana očekává potrestání jak útočníků, tak zadavatele. Langer nechtěl šetření policie dále komentovat a odkázal na vyjádření mluvčího.

Reklama

Výběr článků

Načítám