Hlavní obsah

Útok na Topolánka může být trestný čin, říká právník

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Jaroslav Soukup, Milan Vojtek

Útok na šéfa občanských demokratů Mirka Topolánka, který se minulý týden odehrál na koupališti v Hustopečích na Břeclavsku, by se dal dle právníka klasifikovat i jako trestný čin. Útočníci ale svorně tvrdí, že na Topolánka kameny neútočili, pouze vajíčky, říkají.

Článek

Pražský advokát Josef Doucha má za to, že útok na Topolánka bude patrně klasifikován jako přestupek. „S ohledem na skutečnost, že se to obešlo bez zranění, bych se přikláněl spíše k tomu, že šlo o přestupek,“ uvedl Doucha.

Pražský advokát Josef Doucha má za to, že útok na Topolánka bude patrně klasifikován jako přestupek. „S ohledem na skutečnost, že se to obešlo bez zranění, bych se přikláněl spíše k tomu, že šlo o přestupek,“ uvedl Doucha.

Celý incident by se však podle Douchy dal klasifikovat i jako trestný čin výtržnictví. "Záviselo by na posouzení společenské nebezpečnosti celého jednání," dodal advokát.

Foto: Josef Koukal, Právo

Jeden z údajných útočníků na expremiéra Mirka Topolánka s advokátkou před budouvou pražské policie čeká na výslech.

Útočníkům by přitížilo, zejména pokud by se prokázalo, že skutečně jednali na něčí objednávku, za svůj útok vyinkasovali peníze a celá akce byla předem připravena.

Policie zatím nikoho neobvinila

Policie zatím případ šetří jako podezření na spáchání trestných činů útoku na veřejného činitele a výtržnictví.

„V této klasifikaci případ šetříme od samého počátku a zatím se na právním hodnocení činu nic nezměnilo. Policie se ve své práci striktně řídí podle trestního řádu a nepodléhá žádným politickým tlakům a spekulacím,“ uvedl břeclavský kriminalista Jan Cupal.

Útok, při němž čtveřice mužů trefila předsedu občanských demokratů kamenem do hlavy, se odehrál v rámci předvolební akce na koupališti v Hustopečích. Útočníci se v pondělí dostavili v Praze na policii, která je následně několik hodin vyslýchala.[celá zpráva]

Foto: ČTK

Zraněný Mirek Topolánek

Při čekání na jednotlivé výslechy všichni svorně tvrdili, že neházeli kameny, ale vejce. Dělali to údajně pro peníze a na něčí objednávku, nechtěli ovšem prozradit, kdo si je objednal. Policie jejich výpovědi prošetřuje. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám