Hlavní obsah

Lidovci představili své předvolební plány na "Dobrý den"

Právo, Oldřich Danda

Lidovci v pondělí odstartovali svou kampaň do sněmovních voleb. Jako ústřední heslo si vybrali slogan "KDU-ČSL, to lepší v nás". Kampaň chtějí vést nekonfliktně, v odlehčeném duchu a na plakátech a billboardech se objeví vedle spokojených dětí, rodičů a prarodičů výroky začínající vždy pozdravem Dobrý den je, když...

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda

Článek

„Chceme nenásilnou formou mluvit o tom, co lidi trápí. Například - Dobrý den je, když se daří v práci - znamená podporu nezaměstnanosti, Dobrý den, když dostanu jedničku, znamená, že dobře funguje školství,“ vysvětluje šéf strany Cyril Svoboda.

Lidovci stejně jako ostatní strany zprovoznili předvolební web (www.kdu-csl.cz), kde si lidé mohou přečíst více o programu a najít další věty jako - Dobrý den je, když si čteme pohádky nebo Dobrý den je, když nám to chodí (říkají dva důchodci) apod.

Podle první místopředsedkyně Michaely Šojdrové nejde o banality. „Navozuje to atmosféru spokojenosti a dobrých výsledků, které chceme pro rodinu, pro babičku, pro studenty či podnikatele,“ řekla Právu Šojdrová.

Podpora rodin

Lidovci v pondělí představili i kompletní program. Jeho středem je podpora rodin s dětmi. Například navrhují, aby rodiče získali za děti další slevy na dani. 5000 korun za první dítě, za druhé dítě 10 tisíc, za třetí 20 tisíc, za čtvrté a další dítě 30 tisíc korun. Rodina se čtyřmi dětmi by si tak mohla z daně odepsat dalších 65 tisíc korun.

Aby to nebylo na úkor zvyšování schodku státní kasy, měl by stát podle lidovců snížit slevu na poplatníka, což by zasáhlo hlavně bezdětné.

Podle Svobody je výhodou jejich návrhu, to že bude mít prorůstový efekt. „A zvýší domácí poptávku, neboť rodiče na dětech nešetří a ani moc šetřit nemohou,“ uvedl Svoboda.

Podle ekonomů, kteří v pondělí vystupovali na ekonomickém fóru na pražském Žofíně, kde lidovci svůj program prezentovali, je historicky dokázáno, že finanční stimulace k větší porodnosti nevede. „Ke zvýšení porodnosti to nepovede, ale je to dobře, protože to sníží nespravedlnost vůči rodinám,“ uvedl ekonom Tomáš Sedláček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám