Hlavní obsah

Lidovci chtějí vyšší daně pro bohaté a bonusy pro děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lidovci půjdou do podzimních předčasných voleb s programem, který zavádí dvě sazby daně z příjmu fyzických osob, a to 15 a 18 procent. Vyšší sazbě by podléhali lidé s příjmem přes 600 000 korun ročně. V pondělí to oznámil šéf strany Cyril Svoboda.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Článek

O zavedení dvou daňových pásem se mezi lidovci hovořilo dlouhodobě. Daňové sazby ve výši 15 a 18 procent byly jednou ze zvažovaných variant. Novinkám to již počátkem srpna sdělila místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová. [celá zpráva]

Musíme ale přestat vymírat
Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda

Lidovci zároveň navrhují zavést nový daňový bonus na děti. V případě jednoho dítěte by sleva činila 5000 korun, v případě druhého dítěte 10 000 korun, u třetího 20 000 korun a u čtyř a více dětí 30 000 korun. Podle šéfa lidovců jsou takovéto bonusy jedním z předpokladů úspěšné důchodové reformy. "Musíme ale přestat vymírat," upozornil Svoboda.

Za každé dítě by mohl rodič rovněž získat i slevu na odvody sociálního pojištění. Zároveň by děti, které již začaly vydělávat, mohly podle návrhů část platby pojištění poslat přímo svým rodičům.

Nynější sazba daně fyzických osob je 15 procent pro všechny poplatníky bez ohledu na výši jejich příjmů.

Lidovci nejsou ani proti zvyšování spotřebních daní zejména u alkoholu, tabáku a hazardu. Nesouhlasí naopak se zvyšováním daně z příjmu pro podnikatele. Zrušit by se podle nich měly i některé nevýhodné státní zakázky, jako je tendr na odstrabění ekologických škod, za nějž by měl stát zaplatit 115 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám